uu77

Aukes, H.W.F.

Archiefnummer: 1018
Archiefnaam: AUKE
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1843-1998

Plaatsingslijst (pdf, 752 kB) vernieuwd augustus 2018

H.W.F. Aukes (1905-1999) als directeur van Vinea Domini. 1970

Ten geleide
H.W.F. Aukes (1905-1999)
Biografie[1]
Hendrikus Wilhelmus Franciscus (Henk) Aukes werd op 4 juni 1905 te Haarlem als oudste kind van een gezin, dat uiteindelijk 10 kinderen zou tellen, geboren. Na de middelbare school studeerde hij rechtshistorie en middeleeuwse geschiedenis aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. Daarna was hij enige jaren secretaris van de eerste Katholieke Encyclopaedie. Van 1938-1944 was hij wetenschappelijk assistent aan de universiteitsbibliotheek te Nijmegen, waar hij de schriftelijke nalatenschap van J.A. Alberdingk Thijm (Bibliotheca Thijmiana) ordende en beschreef.  In de oorlogswinter 1944-1945 werd hij hoofd van de afdeling gesproken woord van radio Herrijzend Nederland te Eindhoven.  Na de oorlog verhuisde hij naar Hilversum en werd aldaar hoofd van de afdeling Regionale Omroepen van de Nederlandse Radio Unie. In 1947 trouwde hij met Paula Maria Stockmann, geboren te Sneek 13 juli 1918. In 1956 werd hij benoemd tot directeur van het katholieke religieus-culturele vormingscentrum "Vinea Domini" te Witmarsum, dat in het kader van het apostolaat van de paters Augustijnen in Friesland verdiepingsdagen, conferenties e.d. organiseert en het katholieke leven in het noorden des lands stimuleert. Tot aan zijn pensionering bleef hij directeur van Vinea Domini.

Aukes werd in Haarlem geboren, maar stamde, evenals zijn echtgenote, uit een rooms-katholiek Fries geslacht. De Friese rooms-katholieke families hebben hem van jongs af aan geboeid, getuige zijn boek Katholieke Friese geslachten dat hij in 1941 schreef in opdracht van de Friese Kerkhistorische Vereniging ‘Frisia Catholica'[2]. Na de Tweede Wereldoorlog verscheen in 1947 een voorlopige uitgave over het leven van Titus Brandsma[3]. In 1961 verscheen (de eerste druk van) zijn standaardwerk Het leven van Titus Brandsma, waarvan in 1985 de derde druk verscheen[4]. Aan het voorgeslacht van een andere bekende Fries, kardinaal de Jong, wijdde Aukes in 1955 een publicatie[5], in 1956 gevolgd door een biografie van de Jong[6]. Behalve genoemde werken verschenen er talloze brochures, tijdschrift- en krantenartikelen van de hand van Aukes, waarvan enkele onder de  pseudoniemen Gosse Dijkstra en H. Overmeer, zoals vermeld in de voorlopige bibliografie, die in 1970 verscheen[7]. Ook nà 1970 bleef Aukes echter publiceren. Een aantal van de publicaties na 1970 worden genoemd in de aanvullingen en correcties op de bibliografie[8]. Behalve aan het voorgeslacht van kardinaal de Jong heeft Aukes ook veel onderzoek gedaan naar zijn eigen voorouders, die van zijn echtgenote Paula Maria Stockmann en die van Titus Brandsma[9]. Zijn echtgenote P.M. Stockmann overleed op 6 maart 1994 te Sneek. Op 3 februari 1999 overleed H.W.F. Aukes  in verpleeghuis ‘Bloemkamp' te Bolsward. Hij werd op 8 februari 1999 begraven te Sneek.

Verantwoording van de inventarisatie
Het archief (met een omvang van 19 meter) is in augustus 1999 door notaris H. Stockmann uit Utrecht, in zijn hoedanigheid van executeur-testamentair van H.W.F. Aukes, in bewaring gegeven aan het KDC.  In het kader van het KDC-archiefontsluitingsproject 1997-2003 is in 2001-2002 het archief bewerkt en toegankelijk via een gerubriceerde plaatsingslijst. Na inventarisatie heeft het archief een omvang van 6.9 meter.
Een gedeelte van de in het archief aanwezige stukken is afgescheiden van het archief. Het betreft hier stukken die in aanmerking komen voor óf opname in de bibliotheek óf  overdracht aan de collectie Beeld en geluid van het KDC. (totaal  1,5 meter)[10].  Tot de afgescheiden stukken behoren verder de genealogische correspondentie, die de archiefvormer heeft gevoerd over families, niet verwant met de schrijver, diens echtgenote P.M. Stockmann,  Titus Brandsma of kardinaal de Jong, en een groot aantal knipsels en andere documentatie over Friesland (totaal 10,5 meter)[11]. De correspondentie over de families Aukes, Stockmann, Brandsma,  de Jong en verwante families zijn  in het archief opgenomen. Deze stukken komen in aanmerking voor overdracht aan het Fries documentatiecentrum te Leeuwarden.

Het aantal beschreven inventarisnummers (949) was groot genoeg om een gerubriceerde basislijst te maken.
De basislijst bestaat uit 4 rubrieken, waarvan er één is onderverdeeld in subrubrieken:
1 H.W.F. Aukes en echtgenote P.M. Stockmann
1.1 Persoonlijk leven1.2 Maatschappelijke functies
1.3 Publicaties en lezingen
1.3.1 Titus Brandsma
1.3.2 Kardinaal De Jong
1.3.9 Overige publicaties
2  Familie Aukes en verwante geslachten
3  Familie Stockmann en verwante geslachten
9 Overige archivalia

Nijmegen, april 2002

Bijlagen
Genealogieën en kwartierstaten Uit de in het archief aangetroffen stukken en zoeken op Internet laten zich de volgende fragmentgenealogieën en kwartierstaten samenstellen.
Bijlage 1: Fragmentgenealogie Aukes
Bijlage 2: Fragmentgenealogie  Stockmann 
Bijlage 3: Kwartierstaat van Hendrikus Wilhelmus Franciscus Aukes (alleen de eerste 31 kwartieren zijn vermeld)
Bijlage 4: Kwartierstaat van Paula Maria Stockmann (alleen de eerste 31 kwartieren zijn vermeld) 
Bijlage 5:  Kwartierstaat  van kardinaal Jan de Jong
Bijlage 6: Kwartierstaat van Titus Brandsma (alleen de eerste 31 kwartieren zijn vermeld)[*]

Afgescheiden archieven
Bijlage 7: Bibliotheek/KLIB KDC
Drie archiefdozen met tijdschriften. 21 foto-albums en 17 ingelijste foto's/portretten/pentekeningen. Losse ansichtkaarten/pentekeningen e.d. Een verhuisdoos vol (overwegend) klassieke LP's, enkele singles, cassettes en een videoband
Bijlage 8: Fries Documentatiecentrum

[*] Zie ook Plaatsingslijst nr. 305 en 448
[1] De hier vermelde gegevens zijn ontleend aan hetgeen vermeld is in de dossiermap van het archief Aukes, de knipselkrant van het KDC en inv.nr. 41
[2] Katholieke Friese Geslachten, Frisia Catholicareeks III (Groningen, 1941)
[3] Titus Brandsma (Utrecht, 1947)
[4] Het leven van Titus Brandsma (Utrecht, 1961), 2de druk in 1963 en derde druk in 1985
[5] Het voorgeslacht van kardinaal de Jong, paapse diaspora van Ameland en Leeuwarden (Utrecht, 1955)
[6] Kardinaal de Jong (Utrecht, 1956)
[7] Inv.nr. 555
[8] Inv.nr. 566 en 770
[9] In bijlagen 1-6 bij dit ‘ten geleide' zijn fragmentgenealogieën opgenomen van de families Aukes en Stockmann en verder fragmentkwartierstaten van H.W.F. Aukes, zijn echtgenote P.M. Stockmann, kardinaal Jan de Jong en Titus Brandsma
[10] Zie voor een specificatie bijlage 7 bij dit ‘ten geleide'
[11] Zie voor een specificatie bijlage 8 bij dit ‘ten geleide'

Literatuur van en over Henk Aukes kunt u vinden in .
- Bibliografie in Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over H.W.F. Aukes zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de . Door te zoeken op ‘Aukes, H.W.F.’ vindt u het bedoelde materiaal.