De projecten van NOLAI geven gehoor aan de specifieke behoeften van leerkrachten, wat resulteert in 'bottom up' oplossingen. Dr. Serge Thill, wetenschapper aan het Donders Institute en een van de leiders van het technische AI-team van NOLAI, legt uit: “De kracht van NOLAI ligt in het samenwerkende karakter. Docenten delen hun uitdagingen en wij evalueren de haalbaarheid van oplossingen, zodat deze zowel praktisch bruikbaar als wetenschappelijk interessant zijn. Deze aanpak voorkomt de veelvoorkomende valkuil van onderzoekers om oplossingen voor te schrijven zonder de realiteit in de klas te begrijpen.”
AI verbetert dynamiek in de klas
Een van de innovatieve projecten van NOLAI helpt leerkrachten om interacties in de klas te analyseren aan de hand van video-opnames. Leraren bekijken deze video's vaak om verbeterpunten te identificeren, een tijdrovend proces. Thill legt uit: “Stel je voor dat AI interessante momenten in een video markeert, zoals wanneer het klaslokaal ongewoon stil of juist luid wordt. Dit bespaart leraren uren aan beeldmateriaal, zodat ze zich kunnen richten op kritieke onderwijsmomenten.”
Een ander project richt zich op Montessorischolen, waar leerlingen zogenaamde tactiele leermaterialen met sensoren gebruiken. Door die sensoren in deze materialen, volgt de AI het gebruik ervan, wat inzicht geeft in het leerproces zonder inbreuk te maken op de privacy. “We kunnen bijvoorbeeld analyseren hoe leerlingen omgaan met vermenigvuldigingstools en leerkrachten zinvolle gegevens geven over hun vorderingen”, zegt Thill. Het doel is om bruikbare inzichten te bieden zonder docenten te overstelpen met onnodige informatie.”
Een brug slaan tussen AI en onderwijs
Dr. Thills achtergrond in interactie tussen mens en robot en cognitieve robotica zorgt ervoor dat NOLAI goed bij hem past. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van intelligente technologieën voor maatschappelijke toepassingen, met name in het onderwijs en de gezondheidszorg: “AI in het onderwijs sluit perfect aan bij de missie van het Donders Institute om cognitieve processen te bestuderen en te verbeteren. Projecten zoals NOLAI stellen ons in staat om onderzoek te combineren met toepassingen in de echte wereld, wat zorgt voor maatschappelijke relevantie.”
Naarmate het project vordert, wilt NOLAI oplossingen opschalen om een blijvende impact te hebben op het Nederlandse onderwijs. Volgens Dr. Thill zullen de komende jaren in het teken staan van het verzamelen van potentiële AI-toepassingen, het bepalen van de haalbaarheid en het vertalen naar projecten met een duurzame impact.
Working with NOLAI
NOLAI is altijd op zoek naar partners om mee samen te werken aan haar projecten in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs, het bedrijfsleven en de academische wereld. Geïnteresseerd in een samenwerking? Dan wil je waarschijnlijk weten wat dit precies inhoudt. Lees hier meer over op hun website.