Docentontwikkeling

Op deze pagina vind je een overzicht van alle trainingen voor docenten. De trainingen worden in veel gevallen verzorgd door de Radboudbrede afdeling Education Support.

Basis Kwalificatie Onderwijs

Twee studenten in een onderwijszaal

BKO-traject

De Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) is een bewijs van de didactische bekwaamheid van docenten in het academisch onderwijs. We leggen je uit hoe je aan de uu77 de kwalificatie behaalt.

Meer informatie

Cursussen binnen de BKO

Als je deelneemt aan het reguliere BKO-traject, dan volg je onderstaand cursusaanbod voor het behalen van de vier BKO-deelcertificaten. Promovendi en docenten 1-4 met een kleine onderwijsaanstelling of tijdelijk contract kunnen deelnemen aan de cursussen Teaching practice en Student supervision en ontvangen hiervoor een deelcertificaat Deze twee deelcertificaten worden landelijk erkent.  

Docenten die niet het BKO-traject volgen, kunnen ook deelnemen mits er voldoende plaats is. Docenten die deelnemen aan een BKO-traject krijgen voorrang op deelname. 

  • Course Design and Evaluation

    Tijdens deze cursus leer je hoe je een cursus uit je eigen lespraktijk (her)ontwerpt en evalueert. Docenten binnen het reguliere BKO-traject volgen deze cursus voor het behalen van de competentiedomeinen Cursusontwerp en -evaluatie.

  • Teaching Practice

    In deze cursus kijk je naar jouw rol als beginnend docent en bouw je aan een didactische basis voor academisch onderwijs. Binnen het reguliere BKO-traject volg je deze cursus voor het behalen van het competentiedomein Uitvoeren van onderwijs.

  • Student Supervision

    In deze cursus leer je meer over de didactische achtergrond van scriptie- en stagebegeleiding en staat je rol als begeleider centraal. Binnen het reguliere BKO-traject valt deze cursus binnen het competentiedomein Begeleiden van studenten.

  • Assessment and Learning

    Tijdens deze cursus ga je dieper in op de rol die toetsing heeft binnen het onderwijs. Docenten binnen het reguliere BKO-traject volgen deze cursus voor het behalen van het competentiedomein Toetsen.

Overig cursusaanbod

  • Starting to Teach

    Tijdens de bijeenkomsten maak je op actieve wijze kennis met de didactische uitgangsprincipes van het begeleiden van werkgroepen. Deze cursus is gericht op beginnende docenten die nog geen of weinig onderwijservaring hebben.

  • Coachen (in de PPO-leerlijn)

    Tijdens deze cursus richt je je op de basisprincipes van coaching, de coachende relatie tussen docent en student en gespreksvaardigheden.

  • Workshopreeks You Have a Part to Play

    In deze workshopreeks leer je hoe je impact maakt met je onderwijs. Je denkt aan de hand van vijf bijeenkomsten na over de toegevoegde waarde van jouw onderwijs in relatie tot de student, de maatschappij en de wereld.

  • Cursus Beyond content: hoe echt verschil te maken als docent

    De strategie van onze universiteit is om "een significante impact te maken". Maar hoe? Deze cursus geeft je aanwijzingen over hoe je je onderwijs impactvoller kunt maken door rekening te houden met de principes van duurzame ontwikkeling.

  • Taakgericht Coachen

    Deze cursus biedt je de kennis en vaardigheden om studenten effectief te coachen tijdens werkgroepen, tutorials, workshops of (computer)practica. De focus ligt op korte, een-op-een interacties met studenten waarin coachen en doceren samenkomen.

  • Training voor Examencommissies

    Gedurende deze training wordt met examencommissies van gedachte gewisseld hoe ze invulling geven aan hun taak en hoe zij hun rol als examencommissie mogelijk kunnen versterken.  

Zelfstudiemodules

Met de zelfstudiemodules kun je in je eigen tijd en op eigen tempo werken aan je ontwikkeling.

Zelfstudiemodules in Brightspace

Deze interactieve zelfstudiemodules nemen je mee door de basis van een bepaald thema, zoals peerfeedback, blended learning of leerdoelen. Je kunt je ook opgeven voor een basistraining Brightspace. De modules bestaan uit achtergrondinformatie, concrete instructies om zelf aan de slag te gaan, voorbeelden van collega's en een forum om ervaringen en materialen uit te wisselen.

Lees meer

E-learning cursus lesgeven in het Engels

Tijdens deze zelfstandig te volgen online cursus van Radboud in'to Languages word je aangemoedigd na te denken over de behoeftes van internationale studenten en hoe je lesgeeft in het Engels.

Lees meer
Medewerkers van de universiteit in gesprek

Special Interest Groups

Wil je samen met collega's een onderwijsgerelateerd thema uitdiepen? En met gelijkgestemden sparren over nieuwe inzichten in het onderwijs? Misschien is deelname aan een Special Interest Group van het Radboud Teaching and Learning Centre wel iets voor jou!

Bekijk de SIGs

Leergang Onderwijskundig Leiderschap

De voortdurende ontwikkeling van onderwijs en docentschap vragen om onderwijskundige verdieping en onderwijskundig leiderschap. Het Radboud Teaching and Learning Centre biedt deze leergang aan voor mensen die een regierol vervullen in het onderwijs aan de uu77.

Lees meer

Radboud Honours Academy

De Radboud Honours Academy is altijd op zoek naar docenten die verder willen kijken dan het reguliere curriculum. Binnen het Honoursprogramma en de Honourslabs kun je laagdrempelig aan de slag met vernieuwende vormen van onderwijs en toetsing.

Lees meer

Scholingsaanbod van andere instellingen

Tien universiteiten werken samen aan professionele ontwikkeling voor onderwijs en leren. Hierdoor kun je je als universitair (onderwijzend) personeel verder verdiepen in actuele thema’s als innovatieve technologie, diversiteit en inclusie, toetsing, sustainable development goals of interdisciplinair onderwijs. 

Bekijk het scholingsaanbod