Onderzoeksdata verwerken

Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over het beheren, archiveren en veilig opslaan en delen van je onderzoeksdata. Ook lees je hoe je toestemming krijgt om data die je met behulp van proefpersonen verzamelt te kunnen gebruiken.

Datamanagementplan maken

Een datamanagementplan (DMP) helpt je om de juiste beslissingen te maken over je onderzoeksdata. Dit kan je veel tijd besparen in latere fases van je onderzoek. Bekijk hoe je een datamanagementplan schrijft.

Lees meer

Bestaande data gebruiken

Soms kun je bestaande data uit digitale of fysieke archieven of depots gebruiken om je onderzoeksvraag te beantwoorden. Zo kun je efficiënt gebruikmaken van data, werk en tijd besparen en toegang krijgen tot grotere datasets en/of participant pools dan je normaal zou hebben.

Lees meer

Data opslaan en delen

Wil je tijdens je onderzoek data opslaan en/of delen met anderen? Vergelijk in de tabel de beschikbare tools voor opslag en/of delen van data om een geschikte tool te kiezen voor je onderzoek aan de uu77.

Lees meer

Data documenteren

Documenteer gegevens tijdens je onderzoek, zodat je transparant werkt en zodat de gegevens in de toekomst begrijpelijk zijn voor jezelf en voor anderen. Documentatie toevoegen is een continu proces, waarbij je het hele project kunt beschrijven: van het plannen van je onderzoek tot de afronding van je onderzoek.

Lees meer

Onderzoeksdata publiceren en archiveren

Na afloop van je onderzoek archiveer je alle data die je hebt verzameld. Zo waarborg je de wetenschappelijke integriteit en maak je het mogelijk om je gegevens met andere onderzoekers te delen.

Lees meer

Toestemming van proefpersonen

Als je onderzoek doet waarbij mensen betrokken zijn, moet je je respondenten altijd toestemming krijgen om de data te mogen gebruiken. 

Lees meer

Contact

Heb je vragen over je onderzoek of over het Research Data Management beleid? Neem dan contact op met de data steward van jouw instituut.