Vraag, melding of klacht
Elke medewerker kan terecht bij de ombudsfunctionaris met een vraag, een melding of een klacht over het gedrag van welke aard dan ook van een andere medewerker of van een organisatieonderdeel. Dit contact is vertrouwelijk en kan ook anoniem plaatsvinden.
Door middel van een adviesgesprek, informatie geven, eventueel doorverwijzen of bemiddelen zal de ombudsfunctionaris in eerste instantie werken aan een informele probleemoplossing om een formele (klachten)procedure te voorkomen.
De behandeling van een klacht door de ombudsfunctionaris leidt tot een onderzoek, een rapportage en een oordeel conform de Regeling Ombudsfunctionaris. De ombudsfunctionaris kan geen bindende uitspraken doen.
De Ombudsfunctionaris
- kan adviseren, verwijzen, bemiddelen, onderzoeken en oordelen;
- een adviesgesprek is vertrouwelijk en kan anoniem
- als een adviesgesprek niet de oplossing brengt dan is bemiddeling tussen de betrokken partijen door de ombudsfunctionaris mogelijk - is onafhankelijk, onpartijdig en heeft eigen onderzoeksbevoegdheid;
- de ombudsfunctionaris heeft een signalerende rol en kan op eigen initiatief onderzoek doen naar mogelijke structurele problemen in (personeels)beleid en/of de uitvoering daarvan, al dan niet n.a.v. meldingen. - is niet bevoegd op te treden in een kwestie die bij een rechter ligt of waarin een rechterlijke uitspraak is gedaan.
- is niet bevoegd klachtonderzoek te doen indien een formele klachtprocedure elders geregeld is.