uu77

Life Science Trace Detection Laboratory

Het Life Science Trace Detection Laboratory, of TDLab (onderdeel van Analytical Chemistry and Chemometrics), maakt gebruik van diverse geavanceerde detectieapparaten voor sporen van gassen, die real-time metingen mogelijk maken met detectieniveaus op of onder het parts-per-billion-volume niveau.

De experimenten bieden een hoge temporele en ruimtelijke resolutie, waardoor snelle reacties van biologisch materiaal direct waarneembaar worden. Het laboratorium is beschikbaar voor zowel interne als externe gebruikers.

In het Life Science Trace Detection Lab

Laser spectroscopy TDLab

Laser spectroscopie

Ons laboratorium herbergt en ontwikkelt verschillende optische/laserbronnen. In combinatie met geavanceerde absorptiespectroscopietechnieken worden deze gebruikt voor het detecteren van sporen van gassen, onder andere voor biologische, milieu- en medische toepassingen. De infrastructuur is geschikt voor gassen zoals ethyleen, methaan, stikstofoxide, kooldioxide, aldehyden, alcoholen, ketonen, zuren en nog veel meer.

Technieken

  • Laserbronnen: Quantum Cascade Lasers (QCLs), Optische Parametrische Oscillatoren (OPO's), Breedband supercontinuumbronnen in het mid-infrarood, EO-gebaseerde Dual-Comb bron, Breedband afstembare chip-gebaseerde lasers
  • Tijdopgeloste Dual-Comb Spectroscopie (DCS)
  • Fourier Transformatie Spectrometer (FTS)
  • Grating Spectrometer (GS)

Figuur: Typische absorptieregio's van enkele belangrijke gassen (Gegenereerd door ).

The GC-IMS in the TDLab

Massaspectrometrie

Ons laboratorium herbergt en ontwikkelt verschillende optische/laserbronnen. In combinatie met geavanceerde absorptiespectroscopietechnieken worden deze gebruikt voor het detecteren van sporen van gassen, waaronder biologische, milieu- en medische toepassingen. De infrastructuur is geschikt voor gassen zoals ethyleen, methaan, stikstofoxide, kooldioxide, aldehyden, alcoholen, ketonen, zuren en nog veel meer.

Technieken

  • Selectieve Reagension/Proton Transfer Reactie – Time-of-Flight – Massaspectrometrie (SRI/PTR-ToF-MS)
  • Proton Transfer Reactie Massaspectrometrie (PTR-MS)
  • Gaschromatografie – Ion Mobiliteit Spectrometrie (GC-IMS)
  • Gaschromatografie – massaspectrometrie (GC-MS)

Foto: De GC-IMS in het TDLab.

Toepassingen

In de faciliteit kun je gebruikmaken van geavanceerde op laser gebaseerde spectroscopie en massaspectrometrie voor een breed scala aan gasconcentraties (van sub-ppb-niveau tot ppm en percentages). De meeste van deze methoden zijn ontwikkeld voor betrouwbare detectie en kwantificatie van vluchtige stoffen in een specifieke toepassing. Verschillende voorbeelden van toepassingen zijn: Ademhalingsanalyse, Onderzoek naar de nabehandeling van oogst, Chemische reacties in plasma's, Meten van verontreinigende stoffen en emissies buitenshuis, Microbiologie, Entomologie en Plantenfysiologie.

Projecten

De faciliteit wordt gebruikt in veel projecten van de afdeling Analytical Chemistry and Chemometrics. Hieronder staat bijvoorbeeld een video van de FLying ultrA-broadband single-shot Infra-Red sensor (FLAIR), een afgerond project waarbij UAV-gemonteerde sensoren werden gebruikt voor grootschalige, gevoelige luchtkwaliteitsmonitoring om luchtvervuiling en de ernstige gevolgen voor de gezondheid te bestrijden.

Ontdek lopende projecten

Contact & Access

The Life Science Trace Detection Laboratory is available to internal and external users. The facility is located in the Huygens building, 1st floor, wing 7. 

For more information or to request access, please get in touch with Simona Cristescu.