uu77

Faysal is speaking during the Radboud AI Event Collaboration for Sustainable Growth, organised by Radboud AI
Faysal is speaking during the Radboud AI Event Collaboration for Sustainable Growth, organised by Radboud AI

Faysal Boughorbel over de samenwerking met de uu77: 'Zonder AI kun je niet nauwkeurig of snel genoeg werken'

Faysal Boughorbel is directeur R&D – AI en Computer Vision bij ASMPT, een wereldwijd bedrijf in de halfgeleidersector. Hij spreekt op het Radboud AI Event over AI en de chiptechnologie. Wat is zijn ervaring met samenwerken met de uu77?

Hoe en waarom is de samenwerking tussen ASMPT en de uu77 ontstaan?

'Met ons hoofdkantoor in Singapore heeft zijn wortels in Nederland. Wij zijn een bedrijf in de halfgeleidersector, een zeer uitgebreid vakgebied. We ontwikkelen machines die microchips assembleren. Een van de processen waar we aan werken, heet geavanceerde verpakking: we integreren kleine chiplets op een 3D-patroon zodat ze met elkaar communiceren om een functioneel apparaat te vormen.

Sinds 2017 heeft ASMPT een R&D-vestiging in Beuningen, dicht bij Nijmegen. Onze focus daar ligt op het ontwikkelen van nieuwe innovaties voor ASMPT wereldwijd. Om dat te bereiken, hadden we altijd al gepland om samen te werken met lokale kennisinstellingen. In eerste instantie keken we naar technische universiteiten in Nederland en andere Europese landen. Maar omdat we aan de rand van Nijmegen gevestigd zijn, leek het logisch om te onderzoeken wat de uu77 te bieden had. We kwamen in contact met twee groepen: een die zich bezighoudt met machine learning, geleid door prof. Marcel van Gerven, en een andere op het gebied van data science, geleid door prof. Tom Heskes. Beide groepen waren erg enthousiast om samen te werken.'

Wat is de meerwaarde voor ASMPT om samen te werken met de uu77?

'In onze industrie is er een enorme race om elementen te verkleinen tot micro- en nanoschaal. Dit maakt het erg complex om defecten in chips te identificeren, zoals scheuren of andere anomalieën. Om die kleine defecten te herkennen in een zeer complexe achtergrond, met hoge snelheid en grote doorvoer, is AI nodig. Zonder AI kun je niet nauwkeurig of snel genoeg werken. Het is onmogelijk om alles handmatig te inspecteren, dus zou je willekeurige steekproeven moeten nemen. Door AI te gebruiken die is getraind op gegevens die zijn geannoteerd door experts en zichzelf ontwikkelt via machine learning, bereik je een veel hoger niveau dan wat een mens kan. We vervangen dus geen menselijke kennis, maar breiden deze uit met AI.

Samen met onderzoekers van de uu77 werken we aan twee processen. Ten eerste, het identificeren van defecten. Ten tweede, het beheersen van het productieproces: in feite leren wat te doen met defecten en anomalieën.

De uu77 heeft veel ervaring en kennis op het gebied van machine learning en hersentechnologie, die samenkomen in neuromorfe computing. De meerwaarde van de samenwerking ligt allereerst in kennisdeling. We schrijven ook samen projectvoorstellen voor publieke financiering. Daarnaast werken we samen in een ICAI-lab. ICAI staat voor Innovation Center for Artificial Intelligence. Met vijf promovendi, een aantal masterstudenten en verschillende hoogleraren werken we aan betrouwbare AI-modellen, algoritmen en technologie voor realtime voorspellingen en controle van datastromen met hoge doorvoer in de halfgeleiderindustrie. Zo’n lab is natuurlijk ook een plek om talent te scouten. Het heeft geleid tot een zeer interessante, creatieve en hechte samenwerking.

Voor de uu77 is het interessant om in dit veld van halfgeleiders te werken, dat een sterke aanwezigheid heeft in het oosten van Nederland. De Nederlandse overheid heeft onlangs via het Beethoven-project ook flink geïnvesteerd in een sterke microchipsector. De uu77 kan een belangrijke rol spelen in deze sector, door talent te leveren en innovatieve ideeën te ontwikkelen die ons allemaal naar veelbelovende nieuwe richtingen kunnen leiden.'

Welke ondernemers zouden volgens u kunnen profiteren van samenwerking met de uu77?

'De uu77 is een brede universiteit, dus er zijn waarschijnlijk veel vakgebieden waarin zij een significante rol kan spelen. Vanuit mijn ervaring moet ik de kracht van de groepen van de uu77 en het Radboudumc benadrukken. Ik kan me een breed scala aan toepassingen en samenwerkingen voorstellen, van startups tot grote industriële partijen. De medische sector, precisie-industrieën zoals de onze, transportsystemen – om er maar een paar te noemen. En natuurlijk de schone-energiedomeinen, een belangrijk maatschappelijk doel waar de uu77 zich sterk voor inzet. Neuromorfe computing speelt hier ook een rol: werken met zeer hoge snelheid, maar met een laag energieverbruik.'

Radboud AI - overlegsituatie tussen mensen en een robot

Kom naar het Radboud AI Event Collaboration for Sustainable Growth

Faysal Boughorbel zal spreken op het Radboud AI Event op donderdag 13 februari 2025. We hebben het maximaal aantal aanmeldingen bereikt. Het kan zijn dat er nog wat plekjes vrijkomen bij eventuele afmeldingen en dat je je alsnog via onderstaande button dan aan kunt melden.

Meer informatie 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Radboud AI
Thema
Kunstmatige intelligentie