Een decennium van voortdurende crisis - eurozonecrisis, migratiecrisis, Brexit, Covid-19, invasie van Oekraïne, energiecrisis - heeft de macht en het politieke gezag van de Europese leiders enorm vergroot. Toch blijft bestaand onderzoek zich richten op de schijnmomenten en de belangrijkste beslissingen van de leiders zelf, in plaats van te kijken naar de institutionele en nationale machinerieën die het hele proces aansturen.
De afgelopen vijf jaar heeft het Chefsache-project intensief samengewerkt met insiders van de EU-instellingen: Voorzitter van de Europese Raad, Secretariaat-Generaal van de Raad, Europese Commissie, en verschillende Nederlandse ministeries: Ministeries van Financiën, Economische Zaken, Justitie en Veiligheid, Buitenlandse Zaken, Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie. Het doel van het project was zowel het beoordelen als het ondersteunen van de mechanismen die de belangrijkste Europese reacties op de crisis hebben voortgebracht. Onderzoekers werden ingebed in centrale eenheden van deze organisaties, zowel op EU-niveau als op nationaal niveau, om realtime analyses van binnenuit te leveren, o.a. van de totstandkoming van het Next Generation EU-pakket, de reacties van de EU op de energiecrisis, het migratiepact, de Europese Green deal en de fit-for-55 pakketten. Het team organiseerde een reeks participatieve spelworkshops en faciliterende modelsessies in deze organisaties. Deze sessies dienden om de kenmerken van besluitvormingssituaties te modelleren en om deelnemers te helpen bij het bepalen van hun strategieën voor latere onderhandelingen. Deze aanpak werd onder andere gebruikt om de aanpak van de Nederlandse onderhandelingsteams te informeren en te ondersteunen bij de besluitvorming over de hervorming van het Stabiliteits- en groeipact van de EU ('Economic Governance Review') en bij de hervorming van het migratieregime van de EU ('Migratiepact').
Het Chefsache project leverde ook een belangrijke methodologische bijdrage door de ontwikkeling van en het pionieren met de methode van Embedded Process Tracing, die mainstream causale procestechnieken combineert met elementen uit interpretivistische en etnografische benaderingen om gecontextualiseerde en specifieke analyses van een sociaal systeem te bieden. De EPT-methode vormde de basis voor verschillende onderzoekspanels en een PhD-methodologiecursus van een volledige week op de Methods.net Summer School in Social Research Methods in 2024.