Een prototype voor semi-automatische nakijkondersteuning voor de vakken biologie en aardrijkskunde.


Open vragen nakijken met hulp van AI
- Looptijd
- 1 januari 2024 tot heden
- Projectleden
- drs. M.M.T.J. Geerits (Marjolein)
- Projecttype
- Onderzoek
- Organisatieonderdeel
- Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI)

Hamvraag
Hoe kan AI docenten ondersteunen bij het nakijken van open antwoordvragen?
Leraren ervaren toetsen nakijken vaak als tijdrovend, repetitief en onaantrekkelijk. Dat geldt in het bijzonder bij open toetsvragen. Dit vergt namelijk veel tijd en inspanning en soms is het moeilijk om dit op een eerlijke en consistente manier te doen. Nakijkondersteuning met behulp van AI kan docenten helpen om sneller en consistenter na te kijken.
In dit project ontwikkelen we een prototype waarmee docenten van de twee betrokken scholen het werk van hun leerlingen kunnen nakijken. We richten ons op het beantwoorden aan de behoeften van de docenten tot het besparen van tijd bij het nakijken, het eerlijk en consistent nakijken en het ondersteunen van een nuttige bespreking van de toets in de klas.
NOLAI is het nationale onderwijslab AI voor het basis, voortgezet en speciaal onderwijs van Nederland, gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Er is € 80 miljoen toegekend voor de periode 2022 tot 2032 om in tien jaar samen met scholen, bedrijven en wetenschappers prototypes te ontwikkelen en kennis te vergaren over AI in onderwijs. Ieder schooljaar starten ca tien nieuwe projecten verspreid over Nederland. Gemiddeld duurt een project drie jaar.

Meer weten?
Meer informatie over de eerste tien co-creatieprojecten van NOLAI lees je in het NOLAI magazine AI in onderwijs 2023-2024.