Project SOCIAL maakt gebruik van verschillende onderzoeksmethodes:
Klassenbezoeken
Tijdens de klassenbezoeken vullen leerlingen vragenlijsten in over hun socialmediagebruik, welzijn en sociale verbondenheid met leeftijdsgenoten. Ook beantwoorden ze vragen over de sociale status (bijv. wie uit je klas is het meest populair, wie zijn je vrienden) en het gedrag (bijv. wie pest er anderen, wie is er altijd online) van hun klasgenoten. Door alle jongeren in het eerste tot en met vierde jaar van de middelbare school jaarlijks te ondervragen kunnen leerkrachten zien hoe leerlingen eraan toe zijn op een specifiek moment en hoe zij zich over een langere periode ontwikkelen.
Dagboekstudie
Jongeren beantwoorden 28 dagen lang vragen via hun smartphone. De vragen gaan over socialmediagebruik, sociale relaties en interacties, en sociale verbondenheid met vrienden en leeftijdsgenoten.
Socialmediagebruiksgeschiedenis downloaden
Wij leren jongeren hoe zij hun eigen social media gebruiksgeschiedenis kunnen opvragen. Dit doen we eenmalig na afloop van het invullen van de dagelijkse vragenlijsten. Wij vragen na afloop van deze sessie om een deel van deze data te doneren aan de wetenschap. We kunnen zien met wat jongeren op social media doen, met wie en wanneer. We kunnen de berichten die ze naar anderen sturen of ontvangen niet zien. De inhoud van hun socialmediagebruik blijft privé.
Waarom meedoen?
- Jongeren die eerder hebben meegedaan vonden dat erg leuk en interessant.
- Jongeren krijgen meer inzicht in hun eigen socialmediagebruik.
- Jongeren krijgen een financiële beloning van maximaal 57 euro en maken kans om leuke prijzen te winnen.
- Jongeren kunnen op een toegankelijke manier bijdragen aan de wetenschap.
- Leerkrachten krijgen op basis van de klassenbezoeken een sociaal veiligheidsrapport voor de klas. Dit rapport is in overeenstemming met de richtlijnen van de onderwijsinspectie en de wet sociale veiligheid. Tevens krijgen leerkrachten een rapport op basis waarvan zij jongeren met een risico voor sociale en emotionele problemen kunnen herkennen.