uu77

Maartje Hooymans

Maartje Hooymans
Aan het eind van het programma heb je uitgebreide ervaring opgedaan met laboratoriumwerk, gegevensanalyse en wetenschappelijk schrijven.
Naam
Maartje Hooymans
Opleiding
Adaptive Organisms
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
Biology Education (HAN)

Oud-student Maartje Hooymans heeft de masteropleiding Adaptive Organisms afgerond.

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

Deze masterspecialisatie is sterk onderzoeksgericht en omvat twee onderzoeksstages, die elk een masterscriptie vereisen. Daarnaast schrijven studenten een Review Article en een Research Proposal. Aan het eind van het programma heb je uitgebreide ervaring opgedaan met laboratoriumwerk, gegevensanalyse en wetenschappelijk schrijven. Dit is een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?

De sfeer tussen studenten onderling en tussen docenten en studenten is altijd positief. Tijdens een van mijn stages op de afdeling Dierecologie en -fysiologie heb ik ook een ondersteunende en gastvrije werkomgeving met vriendelijke collega's ervaren. Studenten in onze specialisatie zijn goed met elkaar verbonden. De meesten van ons kennen elkaar en ondernemen vaak sociale activiteiten buiten de studie om. Een goede manier om andere studenten te ontmoeten is via BeeVee, de studievereniging voor Biologie, die veel leuke evenementen organiseert. Veel studenten sporten ook graag in het Radboud Sportcentrum en ik ga er ook graag heen met vrienden.

Wat vind je het meest uitdagend aan de master(specialisatie)? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Ik denk dat de hoge mate van flexibiliteit in keuzes een uitdaging kan zijn voor masterstudenten, omdat het veel initiatief, proactiviteit en planningsvaardigheden vereist. Tijdens dit masterprogramma heb ik deze vaardigheden echter wel ontwikkeld.

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

In mijn eerste masterstage heb ik gewerkt bij de afdeling Dierecologie en Fysiologie aan de uu77. Ik heb gewerkt aan een project waarin we onderzochten of de effecten van zuurstof op de thermische tolerantie in zebravislarven gemoduleerd worden door hun celgrootte.

Voor mijn tweede stage heb ik gewerkt voor de Comparative Cognition Research Group aan het Max Planck Institute for Biological Intelligence. Voor dit project reisde ik naar Puerto de la Cruz op Tenerife. Het lab bevindt zich in Loro Parque (een dierentuin). Hier kreeg ik de ongelofelijke kans om te bestuderen of een groep blauwkop ara's een deel van hun langetermijngeheugen konden gebruiken om te anticiperen op de toekomst.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master(specialisatie) op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Ik denk dat in de huidige omgeving van organismen meerdere stressfactoren in hoog tempo toenemen. Daarom is het heel belangrijk om de fundamentele processen te bestuderen die betrokken zijn bij de stressaanpassing van individuele organismen. Gewapend met deze kennis kunnen we beginnen met het onderzoeken van verschillende manieren om organismen te helpen met deze stressoren om te gaan.

Voor mijn toekomstige stappen begin ik aan een functie waarbij ik verder ga met het uitvoeren van cognitieve tests met honden in Marokko. Tijdens mijn master heb ik naast mijn studie met honden gewerkt, waardoor deze baan de perfecte voortzetting is van mijn ervaring en passie voor dieren.