uu77

Inge Wortel

Inge - Data Science
In mijn onderzoek gebruik ik simulatiemodellen en AI om biologische processen (met name celbeweging) beter te begrijpen.
Naam
Inge Wortel
Nationaliteit
Nederlands
Opleiding
Data Science
Huidige functie
Universitair docent - Data Science

Inge Wortel is universitair docent in Data Science aan de uu77, en werkt op het snijvlak van computationele biologie en (toegepaste) data science.

Kun je jezelf voorstellen?

Ik heb zelf met veel plezier aan de uu77 gestudeerd (BSc Moleculaire levenswetenschappen en Scheikunde, MSc Molecular Mechanisms of Disease). Hoewel ik dus ben opgeleid in de life sciences, werk ik sinds 2021 bij de afdeling Data Science. Ik denk dat we een beter begrip van data hard nodig hebben om zin van onzin te scheiden in biologische data. In mijn onderzoek gebruik ik dan ook simulatiemodellen en AI om biologische processen (met name celbeweging) beter te begrijpen. Omdat mijn vakgebied zo interdisciplinair is geef ik ook onderwijs in verschillende opleidingen. Zo geef ik enkele colleges over de basis van wiskundige modellen in een minor van de bachelor biomedische wetenschappen, maar studenten van MSc programma's Data Science en Artificial Intelligence kennen mij ook van het vak Natural Computing. Daarin bekijken we hoe we biologische processen kunnen simuleren om zo de biologie beter te begrijpen - én hoe dit kan leiden tot algoritmes die voor veel bredere problemen inzetbaar zijn, zoals evolutionaire algoritmes en swarm intelligence.

Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan studeren/werken? Wat maakt dit vakgebied zo interessant?

De life sciences heb ik altijd al interessant gevonden. Tijdens mijn opleiding zag ik dat technologische ontwikkelingen weliswaar zorgen voor steeds meer en steeds complexere data, maar dat het behoorlijk lastig kan zijn om daar ook iets zinnigs uit te leren. In tegenstelling tot de populaire spreuk “meten is weten”, is het vergaren van data slechts een eerste stap in de richting van nieuwe kennis. Wie onderzoek doet in de (menselijke) biologie loopt daar al snel tegenaan: belangrijke processen zoals kankergroei en afweer zijn ontzettend complex. En hoewel we door technologische ontwikkelingen daarin steeds meer kunnen méten, wil dat nog lang niet zeggen dat we ook daadwerkelijk alles wéten over hoe die processen werken. Daarom werk ik graag met simulatiemodellen: hiermee kunnen we systematisch onze kennis testen, beter begrijpen wat voor data we eigenlijk moeten verwachten, en zo ons onderzoek robuuster maken.

Waar doe je momenteel zelf onderzoek naar?

Op het moment werk ik veel aan celbeweging. Met speciale microscopen is het mogelijk om bewegende cellen in beeld te brengen, maar de resulterende videos zijn vaak lastig te analyseren. In mijn huidige onderzoek combineer ik simulaties met AI om hierbij te helpen. Zo kijk ik bijvoorbeeld hoe simulaties van celbeweging kunnen helpen om betere AI tools te ontwikkelen voor video analyse, maar ook hoe we met AI weer betere simulaties van celbeweging kunnen maken. Wil je meer weten over mijn onderzoek? Zie bijvoorbeeld deze pagina over het bovenstaande project, de website van onze groep Deze over een eerder project, en deze pagina als je meer wil weten over .