
MasterspecialisatieFilosofie van Taal en Cognitie
Deze specialisatie is analytisch georiënteerd en ligt op het snijvlak van cognitiefilosofie, taalfilosofie en cognitieve wetenschappen. Je bestudeert vragen rondom culturele evolutie, waarneming en begrip, coöperatief gedrag, bewustzijn en vrije wil.
Iets voor jou?
- Dé specialisatie voor wie zich in de bachelor specialiseerde op het gebied van taalfilosofie of cognitiefilosofie.
- Veel keuzevrijheid in het samenstellen van je programma.
- Onderwijs dat aansluit bij het actuele onderzoek van de docenten.
- Veel aandacht voor het werkveld van de analytisch filosoof.
- Deze opleiding scoort bovengemiddeld goed ten opzichte van het landelijk gemiddelde (Bron: Keuzegids Masters 2024)
Toelatingseisen
Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.
Toelating en inschrijvingAanmelden
Als je hebt vastgesteld dat je met jouw vooropleiding toegelaten kan worden, kun je je gaan aanmelden via Studielink.
Factsheet
- Voertaal
- Nederlands
- Studieduur
- 1 jaar (60 EC)
- Start
- Februari, September
- Contacturen
- 8-10
- Opleidingsvorm
- Voltijd
- Graadnaam
- Master of Arts, specialisatie van Master Filosofie
- Faculteit
- Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
- CROHO code
- 60822
- Accreditatie
- NVAO
Wat ga je leren?
Deze masterspecialisatie is sterk interdisciplinair georiënteerd. In je onderzoek maak je gebruik van de methoden van de hedendaagse analytische filosofie, maar inzichten uit de psychologie, de taalwetenschap en cognitieve neurowetenschap spelen ook een belangrijke rol. In de colleges leer je filosofische vragen te stellen bij wetenschappelijke ontwikkelingen en de maatschappelijke consequenties daarvan te doordenken.
StudieprogrammaWat kun je ermee?
Na afronding van je studie Filosofie van Taal en Cognitie kun je veel kanten op. Als je in het onderwijs wilt werken, kun je doorstromen naar de lerarenopleiding Mens- en Maatschappijwetenschappen. Deze post-master wordt aangeboden door de Radboud Docenten Academie. Ook kun je aan de slag in de journalistiek, bijvoorbeeld als recensent, journalist of redacteur. Je kunt als beleidsmedewerker gaan werken bij de (semi-)overheid of bij culturele en maatschappelijke instellingen. Je kunt de politiek in of aan de slag in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als trainer/coach, communicatieadviseur of ethisch deskundige.
Wat kun je ermee?‘Ik vind het belangrijk dat studenten een balans vinden tussen kritiek leveren, bijvoorbeeld op wetenschappelijk onderzoek naar vrije wil, maar vervolgens constructieve suggesties doen over hoe het dan wel zou kunnen.’
- Leon de Bruin, Universitair Docent Cognitiefilosofie
Onderzoek
Analytische filosofen spelen een belangrijke rol in het kritisch bevragen van wetenschappelijk onderzoek en de begrippen die daarin een belangrijke rol spelen. Volgens Marc Slors, hoogleraar Cognitiefilosofie, blijft het vertaalproces tussen wetenschap en maatschappij vaak onderbelicht. Er bestaat een nauwe samenwerking tussen de leerstoel Filosofie van Cognitie en Taal, de Faculteit der Letteren, het en het . Studenten kunnen hier dan ook terecht om onderzoek te doen in het kader van hun masterscriptie. Daarnaast faciliteert het programma Cognitive Humanities onderzoek naar de relatie tussen taal, cultuur, en religie enerzijds en menselijk cognitie anderzijds.
Vragen over de studie?
Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.
ContactCollegegeld
Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Collegegeld