Kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Marijn Kuijpers. Ik heb biologie gestudeerd en na de masteropleiding Neuroscience and Cognition mijn PhD behaald in Utrecht. Daarna werkte ik acht jaar als postdoc in Berlijn. Mijn interesse ligt in het veld van de moleculaire neurowetenschappen. Tijdens mijn PhD en postdoc heb ik veel geleerd en veel verschillende cellulaire processen bestudeerd, van eiwit transport en afbraak tot synaptische communicatie en moleculaire mechanismen van hersenziektes. In 2022 begon ik mijn eigen laboratorium in Nijmegen.
Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan studeren/werken? Wat maakt dit vakgebied zo interessant?
De continue ontwikkeling van technieken, zoals microscopie, maakt het mogelijk om de binnenkant van cellen, zoals zenuwcellen (neuronen), steeds nauwkeuriger te bestuderen. We kunnen kijken hoe specifieke eiwitten gemaakt worden, zich in een cel verplaatsen en weer afgebroken worden, en hoe deze processen ervoor zorgen dat een zenuwcel goed functioneert (of juist niet!). Het "live" kijken naar deze processen onder een microscoop vind ik fascinerend. Het gevoel van "ik ben de eerste persoon die dit ziet" vond ik als student geweldig.
Waar doe je momenteel zelf onderzoek naar?
Ik onderzoek hoe zenuwcellen gezond blijven en goed met elkaar communiceren, met een focus op processen die hierbij fout kunnen gaan bij ziektes zoals Parkinson. Vooral kijk ik naar hoe eiwitten in zenuwcellen worden afgebroken en gerecycled, een proces dat cruciaal is om de zenuwverbindingen soepel te laten werken. Daarnaast bestudeer ik een speciaal onderdeel van de cel, het endoplasmatisch reticulum (ER), dat een belangrijke rol speelt in de aanmaak en het transport van eiwitten. We proberen te begrijpen hoe dit systeem bijdraagt aan de communicatie tussen zenuwcellen en wat er gebeurt als dit proces verstoord raakt. Het doel van mijn onderzoek is om meer inzicht te krijgen in hoe neurodegeneratieve ziektes ontstaan, zodat we in de toekomst mogelijk betere behandelingen kunnen ontwikkelen.
Welke tip heb je voor studenten die hun studiekeuze gaan maken?
Een studie draait niet alleen om kennis opdoen, maar ook om groeien als persoon. Je leert omgaan met vrijheid en verantwoordelijkheid. Wees niet bang om te kiezen. Het is prima om van richting te veranderen als je onderweg iets ontdekt dat beter bij je past.
Wat vind je het leukste aan het werken met studenten?
Wat ik het leukste vind aan het werken met studenten, is ze mee te nemen in mijn onderzoek, zowel in mijn lezingen als in de praktijk. Ik vind het fijn om ze te laten zien hoe wetenschappers te werk gaan en ze actief te betrekken bij het daadwerkelijke proces. Wat ik hoop en mooi vind, is dat ze daardoor gepassioneerd raken over onderzoek en de nieuwsgierigheid ontwikkelen om zelf vragen te stellen en te ontdekken.