uu77

Studenten Law in Action
Studenten Law in Action

Law in Action

Law in Action dompelt je onder in de juridische praktijk. Je werkt samen met je medestudenten aan echte en gesimuleerde casussen. Daarbij oefen je je juridische en persoonlijke vaardigheden en je verdiept je kennis van het recht. Binnen Law in Action is ruimte voor jouw eigen inbreng. Zo heb je zelf invloed op de inhoud van het programma en bereid je jouw eigen carrière optimaal voor.

    Algemeen

    Wat brengt dit programma jou? 

    • Een uitdagend programma in B2 en B3
    • Een juridisch summercourse in Brussel
    • De juridische praktijk ervaren
    • Ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden binnen een kleine groep medestudenten.
    • Leren samenwerken met medestudenten en andere partijen
    • Je kennis verdiepen door te werken aan een (gesimuleerde) praktijkcasus.
    • Leren van je successen en je fouten door persoonlijke reflectie 

    Voor wie is dit programma? 

    Je start in het tweede bachelorjaar en het programma duurt twee jaar.

    Ervaringsverhalen

    • Francine Peeters
      Law in Action is een geweldig programma waarin veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en groei.
      Francine Peeters
    • Portretfoto Tom Jansen
      “Er is ontzettend veel mogelijk onder uitstekende begeleiding, maar om dat te realiseren, moet je zelf tijd, initiatief en energie in het programma steken.”
      Tom Jansen
    • Portretfoto student Sophie van den Broek
      Het is een unieke ervaring waar ik de rest van mijn leven profijt van heb!
      Sophie van den Broek
    • Portretfoto student Thomas Fontaine
      Je moet echt ‘out of the box’ denken.
      Thomas Fontaine

    Een dag in het leven van een honoursstudent

    Startdatum

    Nader te bepalen
    September 2025
    Kosten
    Gratis
    Voertaal
    Nederlands
    Intakegesprek
    Ja
    Deadline inschrijving
    05 mei 2025, 00:00

    Factsheet

    Type onderwijs
    Onderzoek
    Studie uren
    6
    Eindresultaat
    Certificaat

    Contactinformatie

    Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met programmaregisseur van Law in Action Annika Boh via annika.boh [at] ru.nl (annika[dot]boh[at]ru[dot]nl)

    Law in Action laat je kennismaken met de juridische praktijk. Je verdiept en verbreedt je kennis in (gesimuleerde) praktijkcasussen. Je voert opdrachten in twee- of drietallen zelfstandig uit. De docenten zijn er alleen om je te coachen. Je leert hierdoor goed samen te werken met je medestudenten en om op tijd de juiste hulp te vragen. Daarnaast werk je aan de persoonlijke vaardigheden die jij graag wilt ontwikkelen. Vooral in het tweede jaar krijg je de ruimte om eigen initiatief te tonen. Bijvoorbeeld door een bepaald juridisch vraagstuk uit te zoeken of een specifieke vaardighedentraining te initiëren.

    Eerste honoursjaar 

    Praktijkcasus 

    In het eerste jaar van Law in Action werk je in een groep aan een juridische casus. Die zijn ontwikkeld door docenten, maar geïnspireerd op de praktijk. Binnen de groep neem je de rol aan van één van de betrokken spelers – advocaat, officier van Justitie, bedrijfsjurist, of een medewerker van een overheidsinstantie. Je werkt met medestudenten aan verschillende opdrachten die passen bij je rol. Denk hierbij aan het schrijven van notities of dagvaardingen. Daarnaast benader je andere partijen, neem je interviews af, verwerk je nieuwe informatie en wissel je stukken uit. Net als in de praktijk. 

    Vaardighedentrainingen 

    Minstens zo belangrijk als de inhoudelijke kant van het programma is de ontwikkeling van jouw persoonlijke competenties. We bieden meerdere vaardighedenmodules aan, denk aan samenwerken, solliciteren, presenteren, schrijven, gesprekken voeren, interviewen en effectieve communicatie. 

    Reflectie 

    Tijdens het volledige programma reflecteer je op jouw eigen leermomenten. Over de samenwerking met anderen, over acties die jij zelf hebt ingezet en wat die je opleverden, of over inhoudelijke thema’s – bijvoorbeeld dat je naast het bestuursrecht het strafrecht moest bestuderen. Jouw persoonlijke leermomenten omschrijf je en lever je in. Daarmee verdien je zogenaamde ‘awards’. 

    Science in Society dag

    In november is er een themadag rondom Science in Society, samen met alle studenten van verschillende facultaire en universiteitsbrede honoursprogramma’s. Tijdens deze themadag geeft toegepast ethicus Marcel Beckers een lezing over het vertrouwen in de wetenschap, en wordt er ingegaan op vragen als: wat is vertrouwen, en is het een probleem dat er kritischer wordt gekeken naar de wetenschap? Vervolgens ga je zelf aan het slag met dit thema. 

    Afsluiting: kennis delen

    Aan het einde van het eerste jaar van Law in Action deel je jouw oplossingen en ervaringen. In een presentatie aan medestudenten en docenten van de faculteit en aan eventuele externe partners die betrokken zijn bij de casus. 

    Summer Course

    Na de tentamens van het tweede semester is er een summer course. Je gaat met je medestudenten naar Brussel. Daar nemen jullie deel aan een mootcourt. Daarnaast zijn er interessante excursies naar (juridische) gebouwen.

    Tweede honoursjaar 

    Praktijkopdracht 

    In je tweede honoursjaar (B3) ga je aan de slag met een juridisch vraagstuk dat in de praktijk speelt. Deze praktijkopdrachten verschillen per jaar en komen van verschillende opdrachtgevers. Denk hierbij aan een vraagstuk van de Rabobank. Of aan een provincie die wil uitzoeken of er gevallen zijn waarin zij zich op het privaatrecht mag beroepen. Of een opdracht vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De keuze voor de opdrachten hangt ook af van jouw initiatief. Tijdens het eerste jaar bespreek je met docenten waar je in het tweede jaar mee aan de slag zou willen gaan. 

    Vaardighedentrainingen 

    Ook in het tweede honoursjaar werk je aan je vaardigheden. Aan het eind van het eerste jaar overleggen we met jou en je medestudenten welke vaardighedentrainingen jullie graag nog zouden willen volgen. Die trainingen organiseren we in het tweede jaar. 

    Eindproduct

    Samen met een of twee medestudenten maak je een eindproduct om het honoursprogramma af te sluiten. Je bent vrij om de vorm te kiezen waarin je je opgedane kennis presenteert. Studenten werkten eerder aan een adviesrapport, een kennisclip of een blog, vlog of podcast. Welk eindproduct je gaat maken hangt af van de opdracht, jouw eigen interesses en je creativiteit. 

    Honourscertificaat 

    Zodra je het Law in Action-programma succesvol hebt afgerond, ontvang je een honourscertificaat. Een waardevolle toevoeging aan je cv, waarmee je laat zien dat je creatief durft te denken, initiatief neemt en inhoudelijk en persoonlijk een stapje extra hebt gezet. 

    De deadline voor solliciteren is  5 mei 2025. Solliciteren doe je via het  sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Daarbij moet je het volgende uploaden: 

    • Sollicitatiebrief 
    • CV 
    • Cijferlijst uit Osiris 

    In principe is het vereiste cijfergemiddelde voor Law in Action een 7,5. Daarnaast is een goede motivatie belangrijk. Mocht je net niet aan het vereiste cijfergemiddelde komen, maar er wel van overtuigd zijn dat één van de programma’s bij je past? Neem dan contact op met de betreffende coördinator. 

    Contact

    Voor meer informatie over de aanmeldprocedure van het honoursprogramma Law in Action kun je contact opnemen met mr. Annika Boh (annika.boh [at] ru.nl (annika[dot]boh[at]ru[dot]nl)). 

    Schrijf je nu in

    * Verplicht veld
    Leuk dat je wil deelnemen aan een honoursprogramma. Vul onderstaand formulier in en na de aanmelddeadline nemen we contact met je op.

    Portfolio

    Upload bestanden met daarin een motivatiebrief, je curriculum vitae en een overzicht van je cijfers.
    Slechts één bestand.
    20 MB limiet.
    Slechts één bestand.
    20 MB limiet.
    Slechts één bestand.
    20 MB limiet.
    Slechts één bestand.
    20 MB limiet.
    Slechts één bestand.
    20 MB limiet.