uu77

NeurotechEU Phd course
NeurotechEU Phd course

Ziekte van Alzheimer: Klinische kenmerken en pathogene mechanismen

maandag 28 april 2025, 08:30 - vrijdag 9 mei 2025, 18:00
Doe mee aan deze voltijdse cursus van het Karolinska Instituut!

Het doel van de cursus is om promovendi een brede kennis te geven van de ziekte van Alzheimer, waarbij zowel de cellulaire mechanismen als de klinische kenmerken en diagnose aan bod komen. Experts op dit gebied worden uitgenodigd om de lezingen te geven, zodat up-to-date kennis over de ziekte wordt overgedragen. Tijdens de geplande groepsopdrachten krijgen de studenten ook de kans om hun kennis over specifieke subonderwerpen te verdiepen. Het tweede deel biedt praktische kennis over de ontwikkeling van de hersenen, de anatomie en de verbindingen van de hersenen en de neuropathologieën van AD en dementie.

De eerste week bestaat uit lezingen door vooraanstaande clinici en wetenschappers op het gebied van fundamenteel onderzoek. Tegelijkertijd worden er groepsbeoordelingen uitgevoerd die direct verband houden met de onderwerpen van de lezingen. De tweede week is bedoeld voor praktische microscopie-oefeningen en demonstraties om praktische kennis op te doen over de ontwikkeling van de hersenen, de anatomie van de hersenen, de connectiviteit van de hersenen en de neuropathologieën van AD en andere vormen van dementie:

  • Ontwikkeling van het menselijk brein van foetus tot pasgeborene en perinatale periode.Een specifieke nadruk op een voorbijgaand foetaal lamineringspatroon, migratie en differentiatie van de neuronen, foetale neuronale circuits en plasticiteit in de foetale hersenen.Het normale hersenweefsel en pathologische laesies zullen worden gedemonstreerd op microscoop- en MRI-beelden.
  • Ontwikkeling en distributie van de verbinding in de hersenen met specifieke nadruk op de frontale cortex circuits in de normale ontwikkeling, volwassenheid en in de neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. De traceermethode zal worden besproken en er zullen monsters worden gepresenteerd door middel van microscopie.
  • De belangrijkste histologische kenmerken van volwassen menselijke hersenen, cytoarchitectonische verschillen tussen verschillende regio's en het belang van thalamische en basale ganglia projectie naar de cortex. 
    Een specifieke nadruk op vergelijkende anatomie van de cortex tussen verschillende soorten: ratten, dolfijnen, kamelen, makaken, orang-oetans, zal worden gepresenteerd op gekleurde secties.
  • Neuronatomische kenmerken van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en frontale kwabdementie. De uitgebreide microscopische oefeningen zullen studenten helpen om neuropathologische kenmerken te analyseren met behulp van verschillende technieken.Aan het einde van de cursus worden studenten theoretisch en praktisch onderzocht met behulp van microscoop en macropreparaat. Het pedagogische kader is gebaseerd op lezingen door uitgenodigde Zweedse en internationale wetenschappers die de onderwerpen klinische verschijnselen, diagnose, pathologie, epidemiologie, genetica, moleculaire mechanismen, diermodellen en therapeutische strategieën behandelen.Groepswerk met thema's gerelateerd aan de lezingen, voorbereiding van seminars en presentatie van groepswerk. Microscopie oefeningen, dissectie demonstraties.
    Zowel hoorcolleges, groepswerk als praktische oefeningen en demonstraties zijn verplicht.Afwezigheid moet worden gecompenseerd met een of meer essays over het gemiste onderwerp, in overleg met de cursusleider.

Examen
Groepspresentatie en mondeling examen over de onderwerpen door een examinator. De praktische vaardigheden worden geëxamineerd door middel van een schriftelijk examen dat bestaat uit 4 onderdelen: vragen, herkenning, tekenen, microscopie.

Wanneer
maandag 28 april 2025, 08:30 - vrijdag 9 mei 2025, 18:00
Locatie
Solna, Sweden
Organisatie
NeurotechEU

Studenten moeten een e-mail met een motivatiebrief sturen naar laura.sardon.puig [at] ki.se (laura[dot]sardon[dot]puig[at]ki[dot]se) 

Er zijn geen cursuskosten.

Promovendi kunnen een Erasmus Personeelsmobiliteitsbeurs aanvragen bij de uu77 voor verblijfs- en reiskosten - meer informatie hier.