Op initiatief van een student van de uu77 vond op dinsdag 11 maart een lezing plaats met Rawan Osman. Aanvankelijk zou de bijeenkomst in het Radboudumc plaatsvinden, maar het Radboudumc liet weten de bijeenkomst niet te kunnen faciliteren. Vervolgens heeft de universiteit na een beoordelingsprocedure een ruimte ter beschikking gesteld.
Als voorwaarde stelde de universiteit, zoals bij iedere aanvraag voor een evenement, dat er sprake moet zijn van een evenwichtige bijeenkomst waarin zichtbaar ruimte wordt geboden aan verschillende zienswijzen en perspectieven. De student die de ruimte reserveerde heeft vooraf een contract getekend om dat te bevestigen. Aanvullend heeft de universiteit de volgende veiligheidsmaatregelen genomen:
- Beveiligers waren aanwezig;
- Toegang tot de bijeenkomst was alleen mogelijk met een campuskaart of ID;
- De bijeenkomst vond plaats in een gebouw waar op dat moment geen andere bijeenkomsten waren;
- De politie was vooraf geïnformeerd over de bijeenkomst;
- Kort voor de bijeenkomst is besloten de deuren van het Spinozagebouw te sluiten, vanwege een groep van ongeveer 35 demonstranten die aanwezig bleken buiten het gebouw.
Diverse aanwezigen hebben de bijeenkomst in de zaal op vijf momenten verstoord. Daarop vielen over en weer woorden die de sfeer van de bijeenkomst negatief beïnvloedden en die niet passen bij een academisch debat. Diegenen die voor de verstoringen zorgden, zijn aangesproken door beveiligers en door de politie naar buiten begeleid.
Toen de spreker na afloop in de auto stapte, stelden demonstranten zich op rondom de auto waardoor ze de doorgang blokkeerden en is er gescholden. Politie en beveiligers die ter plaatse waren, hebben ervoor gezorgd dat de auto de campus uiteindelijk kon verlaten.
Aangifte
De universiteit heeft vooralsnog geen strafbare feiten geconstateerd. Als iemand zelf slachtoffer of getuige is geweest van een strafbaar feit dan adviseert de universiteit diegene om daar aangifte van te doen. Beveiligers van de universiteit kunnen daarbij ondersteuning bieden. Daarnaast worden ordeverstoorders door decanen en college van bestuur van de universiteit uitgenodigd voor een kritisch gesprek.
Groepen studenten en medewerkers zijn in de afgelopen periode meerdere keren tegenover elkaar komen te staan rondom de situatie in het Midden-Oosten. Waar de ene groep een spreker wil uitnodigen voor een inhoudelijke bijeenkomst, vindt de andere groep dat die spreker niet thuishoort op de campus vanwege diens gedachtegoed. De kracht van een universiteit is evenwel juist dat kritische gesprekken er mogelijk zijn en dat studenten en medewerkers open staan voor het betoog en de argumenten van een ander. De universiteit staat ervoor dat een diversiteit aan inzichten, perspectieven en meningen gedeeld en vervolgens weer bekritiseerd kunnen worden. De universiteit staat voor meerstemmigheid, ook, of juist, als deze niet harmonieus is. Maar, altijd met respect voor elkaar en de wereld waarin wij leven.
Bij de aankondiging van bepaalde sprekers, zoals onlangs bij Rawan Osman, maar ook vorig jaar bij Mohammed Khatib (toen hij nog Nederland mocht inreizen), lopen de emoties hoog op, zijn er beschuldigingen over en weer en maken groepen zich zorgen over hun veiligheid. De aandacht van de universiteit daarbij gaat enerzijds uit naar wat er nodig is om een ordentelijk en veilig verloop van ook dergelijke bijeenkomsten zo goed mogelijk te faciliteren en anderzijds naar de vraag hoe ver de universiteit in dit faciliteren moet gaan (bijvoorbeeld de inzet van beveiligers) en in hoeverre dit faciliteren daadwerkelijk succesvol is.
Het college van bestuur gaat gericht studenten en medewerkers uit beide groepen op korte termijn uitnodigen om daarover met het college van bestuur en elkaar in gesprek te gaan. Het past in de cultuur van onze universiteit om nieuwsgierig en kritisch te zijn en om hierover met elkaar op basis van argumenten het academisch debat te voeren. De universiteit blijft dit graag ondersteunen, maar alleen als dit op een voor alle betrokkenen veilig wijze mogelijk is.