uu77

Portret hoogbegaafdheidsspecialist met kind
Portret hoogbegaafdheidsspecialist met kind

International Advanced Master in Gifted Education and Care

Draag bij aan de wetenschappelijke kennis over kinderen, adolescenten en volwassenen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid.

    Algemeen

    Ben jij een professional die werkt met hoogbegaafde kinderen, adolescenten of volwassenen en wil je jouw expertise verder verdiepen? De Advanced Master in Gifted Education and Care (iamGE&C) biedt jou de unieke kans om zowel jouw impact in de praktijk te vergroten als op wetenschappelijk vlak te groeien binnen dit dynamische en uitdagende vakgebied.

    Wat maakt deze opleiding uniek?

    • Wetenschappelijke diepgang én praktijkgericht: Je leert hoe je direct impact kunt maken in de praktijk en krijgt daarnaast de mogelijkheid om empirisch onderzoek te doen.
    • Flexibel leren: Deze deeltijdopleiding (36 maanden) is ontworpen voor professionals, met 80% online onderwijs en 20% face-to-face seminars.
    • Internationaal erkend: De opleiding is geaccrediteerd en leidt tot een internationaal erkende mastertitel (MSc) en ECHA kwalificatie, wat jou verder helpt om je carrière zowel nationaal als internationaal vorm te geven.

    Wat ga je leren?

    De iamGE&C geeft jou de kennis en de capaciteiten om academisch onderzoek en inzichten te initiëren op het gebied van hoogbegaafdheid, om zo bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit van onderwijs, ondersteuning en zorg voor alle kinderen, adolescenten en volwassenen, inclusief die met (hoog)begaafdheid. Daarnaast ontwikkel je de competenties om bij te dragen aan en invloed uit te oefenen op het academische discours hierover en hebben ze op basis van hun scriptie een manuscript voorbereid voor publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. 

    Na afloop van deze opleiding:

    • Weet je hoe je als wetenschapper-practitioner moet handelen;
    • Weet je hoe te communiceren met partijen die betrokken zijn bij het onderwijs en de zorg voor mensen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid;
    • Kun je een positie innemen in en invloed uitoefenen op de publieke, professionele en academische discussie over het onderwijs aan hoogbegaafden;
    • Kun je jezelf blijven ontwikkelen als professional: handelen en reflecteren op basis van actuele wetenschappelijke kennis (continu leerproces);
    • Ontvang je een advanced masterdiploma. 

    Toelatingseisen

    • Afgeronde masteropleiding op universitair niveau
    • Een overtuigende motivatie
    • Engelse taalvaardigheid op niveau C1
    • Passende werkplek waar activiteiten gericht zijn op direct samenwerken met of bijdragen aan de talentontwikkeling van begaafde individuen

    Deze opleiding binnen jouw organisatie?

    Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

    Meer informatie over incompany

    024 - 361 25 11

    Startdatum

    04 februari 2026
    Kosten
    € 27.750
    Vrijgesteld van btw
    Ja
    Onderwijsvorm
    Combinatie van op locatie en online
    Voertaal
    Engels
    Bijeenkomsten
    04 februari 2026, 09:00 - 17:00
    05 februari 2026, 09:00 - 17:00
    06 februari 2026, 09:00 - 17:00
    11 maart 2026, 16:00 - 17:00
    01 april 2026, 16:00 - 17:00
    15 april 2026, 16:00 - 17:00
    31 augustus 2026, 09:00 - 17:00
    01 september 2026, 09:00 - 17:00
    04 februari 2027, 09:00 - 17:00
    05 februari 2027, 09:00 - 17:00
    06 september 2027, 09:00 - 17:00
    12 januari 2028, 09:00 - 17:00
    29 januari 2029, 09:00 - 17:00
    30 januari 2028, 09:00 - 17:00
    31 januari 2028, 09:00 - 17:00

    Factsheet

    Type onderwijs
    Opleiding
    Toelatingseisen
    Academisch denkniveau
    Studielast (ECTS)
    60
    Accreditatie
    Accreditation Organisation of the Netherlands and Flanders (NVAO):
    Eindresultaat
    Diploma

    Contactinformatie

    Heb je een vraag over deze opleiding? Of twijfel je of dat deze opleiding bij jou past? Neem contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. 024 - 361 25 11. 

    Opzet van de opleiding

    De iamGE&C is een unieke opleiding die theorie en praktijk combineert, speciaal ontworpen voor professionals die willen bijdragen aan het wetenschappelijke discours over hoogbegaafdheid. De opleiding bestaat uit vijf blokken die je stap voor stap klaarstomen om zowel praktisch als wetenschappelijk uit te blinken.

    Blok I: Foundations of Gifted Education Support and Care (4,5 ECTS)

    Je begint met een solide basis over het herkennen, begeleiden en ondersteunen van kinderen en (jong)volwassenen met kenmerken van hoogbegaafdheid. Dit blok legt de nadruk op hun intellectuele, sociale en emotionele behoeften en hoe je als professional gepaste ondersteuning kunt bieden.

    Blok II: Research in Gifted Education and Care (4 ECTS)

    Dit blok richt zich op onderzoeksmethodologie en statistiek, waarmee je je kennis op het gebied van empirisch onderzoek verdiept. 

    Blok III: Putting Theory into Practice (12,5 ECTS)

    In dit blok pas je jouw kennis direct toe in een praktijksetting. Je werkt aan het verbeteren van je professionele vaardigheden en draagt bij aan het onderwijs aan / de ondersteuning van kinderen en (jong)volwassenen met kenmerken van hoogbegaafdheid in je werkomgeving. Dit blok legt de nadruk op het functioneren als een ‘scientist-practitioner’.

    Blok IV: Proposal Writing (15 ECTS)

    Hier ontwikkel je een diepgaand onderzoeksvoorstel waarin je een specifiek vraagstuk binnen het veld van hoogbegaafdheid onderzoekt. Je werkt je plan uit en presenteert het tijdens een seminar om inspiratie op te doen en feedback te krijgen van medestudenten en docenten.

    Blok V: Research on Giftedness (24 ECTS)

    In dit laatste blok ontwikkel je de kennis en vaardigheden van een scientist-practitioner. Je voert een wetenschappelijk onderzoek uit en schrijft een artikel dat het niveau heeft om gepubliceerd te kunnen worden in een peer-reviewed tijdschrift. Daarnaast presenteer je je onderzoeksresultaten op een conferentie. Tijdens het afsluitende seminar reflecteer je samen met je medestudenten op je onderzoek en bespreek je hoe je een blijvende impact wilt maken in het veld van hoogbegaafdheid, zowel in de wetenschap als in de praktijk.

     

    Prof. dr. Lianne Hoogeveen

    Prof. dr. Lianne Hoogeveen is, als bijzonder hoogleraar 'Identification, Support and Counseling of Talent' aan de uu77, betrokken bij zowel initieel als postacademisch onderwijs over hoogbegaafdheid. Zo is zij als docent verbonden aan de afdeling Pedagogische Wetenschappen, en is zij hoofdopleider van de International Advanced Master in Gifted Education and Care en de Radboud International Training on High Ability (RITHA). Prof. Hoogeveen verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onderwijsaanpassingen voor leerlingen met (zeer) hoge (intellectuele) capaciteiten. Als onderzoeker is ze verbonden aan het Behavioural Science Institute (BSI) van de uu77 en werkt in onderzoek en onderwijs samen met collega's van verschillende binnen- en buitenlandse universiteiten. Als gz-psycholoog adviseert en behandelt zij kinderen, adolescenten en volwassenen bij 

    prof. dr. A.J.M. Hoogeveen (Lianne)

    Mensen zouden niet gelabeld moeten worden als ‘hoogbegaafd’. De vraag zou altijd moeten luiden: wat heeft dit specifieke kind, jongere of volwassene nodig en hoe kunnen we dat het beste bieden? Wat zijn bijvoorbeeld de behoeften van een kind dat bovengemiddeld complex denkt? We hebben professionals nodig die in staat zijn het talent te herkennen die te weinig worden uitgedaagd en weten hoe daar vervolgens het beste mee om te gaan.

    Dr. Sven Mathijssen

    Dr. Sven Mathijssen is plaatsvervangend hoofdopleider bij de International Advanced Master in Gifted Education and Care en de Radboud International Training on High Ability (RITHA). Daarnaast is hij de hoofdredacteur van 'Talent', een populair-wetenschappelijk tijdschrift over hoogbegaafdheid, en algemeen bestuurslid van ECHA.

    Sven heeft Psychologie (richting: Kinder & Jeugd) gestudeerd aan Tilburg University, waarbij hij stage liep bij Psychologenpraktijk Frumau (nu: PPF Centrum voor HoogOntwikkelingsPotentieel) en het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO Talent Development). Na zijn stage heeft hij tot 2019 als ontwikkelingspsycholoog bij CBO Talent Development gewerkt.

    Naast zijn werkzaamheden was Sven externe promovendus bij Tilburg University. Binnen zijn promotieonderzoek analyseerde hij menstekeningen van kinderen met kenmerken van begaafdheid. Met onderzoek volgend op zijn proefschrift wil Sven een screeningsinstrument ontwikkelen, waarmee hij poogt een bijdrage te leveren aan het signaleringsproces van talenten en behoeften van jonge kinderen (4-6 jaar) voor wie het reguliere curriculum op scholen hier onvoldoende in voorziet.

    Dr. Sven Mathijssen

    Dr. Marjolijn van Weerdenburg

    Dr. Marjolijn van Weerdenburg is als UD verbonden aan het Behavioural Science Institute (BSI) en aan het expertisecentrum Radboud Talent in Ontwikkeling (RATIO). Ze geeft daarnaast ook les in de International Advanced Master in Gifted Education and Care en de Radboud International Training on High Ability (RITHA). Ze is projectleider van het onderzoeksproject 'Impact of Activities in Gifted Education' (IMAGE) dat voor 2,7 miljoen euro gesubsidieerd is door NRO. In onderzoek richt ze zich met name op (1) effecten van onderwijsinterventies in het algemeen en in het onderwijs voor (hoog)begaafden in het bijzonder, (2) de rol van cognitie, geheugen, taal in leerprocessen, (3) het effect van versnellings- en verrijkingsprogramma's op de sociaalemotionele aspecten van (hoog)begaafde leerlingen en (4) de relatie tussen leervermogen en intelligentie.

    Dr. Marjolijn van Weerdenburg

    Drs. Janneke Berendsen-Hulshof

    Drs. janneke Berendsen-Hulshof is een bevlogen hoofddocent in de international advanced master Gifted Education and Care (iamGE&C) en in de Radboud International Training on High Ability (RITHA). Met ruime ervaring in het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen weet zij theorie en praktijk op inspirerende wijze te verbinden. Haar expertise ligt op het gebied van verrijking, differentiatie en docentprofessionalisering. Bij CBO Talent Development is zij actief als trainer van leraren, talentbegeleiders en beleidsmedewerkers, én als docent in uitdagende verrijkingsprogramma’s voor leerlingen en (jong)volwassenen. 

    Janneke Berendsen-Hulshof MA

    Kosten

    De kosten van deze opleiding bedragen € 27.750,– vrijgesteld van BTW. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

    Dit bedrag is inclusief: 

    • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

    Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. 024 - 361 25 11. 

    Inschrijving

    Beschik je over een

    • afgeronde masteropleiding op universitair niveau?
    • Engelse taalvaardigheid op niveau C1? 
    • passende werkplek waar activiteiten gericht zijn op direct samenwerken met of bijdragen aan de talentontwikkeling van begaafde individuen?

    Dan is de Advanced Master in Gifted Education and Care echt iets voor jou. 

    Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. 024 - 361 25 11. Dan kunnen we samen bespreken of deze opleiding bij jou past.

    Schrijf je nu in

    • Huidige Aanmelden
    • Gegevens
    • Zakelijke gegevens
    • Instroomeisen
    • Extra opties en machtigingen
    • Samenvatting van jouw aanmelding
    • Voltooid
    * Verplicht veld

    Bedankt voor je interesse in de International Advanced Master in Gifted Education and Care

    Selectieprocedure

    Via onderstaand formulier kun je je inschrijven voor de selectieprocedure aan de hand van je CV en een korte motivatie. 

    Na het invullen van het formulier ontvang je een automatische bevestiging. Binnen 10 werkdagen ontvang je terugkoppeling over je toelating. Tijdens schoolvakanties kan dit wat langer duren i.v.m. afwezigheid collega's. Heb je nog vragen/opmerkingen of heb je geen automatische bevestiging ontvangen? Neem dan contact met ons op via info [at] rcsw.nl (subject: Vraag%20over%20de%20RITHA%20opleiding, body: Beste%2C%0A%0A) (radboudcsw[at]ru[dot]nl).

    Let op! Het inschrijven voor de selectieprocedure betekent nog geen inschrijving voor de opleiding. Wanneer je toelaatbaar bent voor de opleiding ontvang je het aanmeldformulier waarmee je je aanmelding definitief kunt maken.

    Aanmelding selectieprocedure van de: