Deze gedragscode is opgesteld om ongewenste omgangsvormen te beperken en voorkomen. De gedragscode heeft als doel bij te dragen aan een sociaal, gezond en veilig werkklimaat binnen de medezeggenschap op de uu77. Zowel leden van de Ondernemingsraad en UMC raad, als de Universitaire Studentenraad en medewerkers van het Ambtelijk Secretariaat dienen zich aan deze gedragscode te houden.
Gedragscode UGV uu77
Gewenste omgangsvormen
1. Houd rekening met elkaar.
- Leden van de UGV aan de uu77 stellen zich constructief naar elkaar en eventuele bezoekers/genodigden op. Hiermee zijn de UGV-leden gezamenlijk verantwoordelijk voor het creëren van een goede sfeer.
- Ga na wat het effect van jouw gedrag of uitspraken is op anderen. Hoe jij iets bedoelt, is niet per definitie hoe het op een ander overkomt. Let hierbij op zowel verbale als non-verbale uitingen.
- Uitgangspunt tijdens vergaderingen en andere contactmomenten is het gezamenlijk werken aan een constructieve vorm van medezeggenschap op de uu77.
2. Gedraag je eerlijk en respectvol naar iedereen.
- Alle leden van de UGV aan de uu77 gedragen zich respectvol ten opzichte van andere leden, en eventuele bezoekers.
- Alle leden van de UGV aan de uu77 hebben de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat er tijdens de vergaderingen een prettige en werkbare sfeer bestaat.
- Alle leden van de UGV aan de uu77 worden aangesproken met hun voornaam. Daarnaast mogen alle leden van de medezeggenschap zelf bepalen met welke voornaamwoorden zij worden aangesproken. Alle leden van de UGV respecteren dit en gebruiken de gekozen voornaamwoorden.
- Tijdens de vergaderingen spreken leden van de UGV alleen zodra zij de beurt van de voorzitter hebben gekregen. Leden praten niet door elkaar heen, om chaos te voorkomen. De voorzitter zorgt dat alle leden van de UGV evenredig en evenwichtig aan het woord komen in de vergadering.
3. Probeer elkaar waar mogelijk te helpen met werkzaamheden.
- Alle leden van de UGV aan de uu77 helpen hun collega’s waar dit nodig is. Dit kan binnen de bestaande fracties, en ook daarbuiten.
- Het ambtelijk secretariaat staat altijd voor de leden van de medezeggenschap klaar om te kijken waar er geholpen kan/moet worden.
- Het ambtelijk secretariaat houdt de leden van de UGV op de hoogte van veranderingen die van belang zijn voor de leden van de medezeggenschap.
4. Houd je aan de gemaakte afspraken.
- Alle leden van de UGV houden zich aan de gemaakte afspraken in deze gedragscode.
- Alle leden van de UGV houden zich aan eventuele gemaakte afspraken in aanvullende documenten per gremium.
5. Luister naar elkaar en stel vragen bij eventuele onduidelijkheden.
- Tijdens vergaderingen luisteren de leden van de UGV naar elkaar. De aandacht is bij de lopende vergadering.
- Bij eventuele onduidelijkheden stellen leden van de UGV constructieve vragen aan elkaar.
- Bij onenigheid in opvatting over een bepaald onderwerp, gaan leden van de UGV respectvol met elkaar om.
6. Leden van de Ondernemingsraad en Universitaire Studentenraad zijn gelijkwaardig en behandelen elkaar ook zo. Dit blijkt uit zowel verbale als non-verbale communicatie.
Ongewenste omgangsvormen
1. Pesten: pesten is herhaaldelijk negatief gedrag richting één of meerdere leden van de UGV, waartegen iemand zich niet (meer) kan verdedigen. Hierbij geldt dat pesten zowel direct gericht op de persoon kan zijn, als dat het achter de rug van deze persoon langs kan gebeuren. Alle vormen van pesten worden gezien als ongewenste omgangsvorm binnen de medezeggenschap.
2. Discriminatie: er is sprake van discriminatie als een lid van de UGV ongelijk behandeld, achtergesteld of uitgesloten wordt op basis van persoonlijke kenmerken, zoals, maar niet uitsluitend, geslacht, gender, huidskleur, religie of politieke overtuiging. Alle vormen van discriminatie worden gezien als ongewenste omgangsvorm binnen de UGV.
3. Intimidatie: intimidatie is het gebruik van dreiging, geweld, of gewelddadige taal of gedrag, om iemand te dwingen te doen wat jij wilt of om iemand bang te maken. Hieronder vallen ook opmerkingen en non-verbale uitingen die ervoor zorgen dat andere leden van de UGV zich onveilig voelen om hun mening te uiten. Intimidatie is een van de ongewenste omgangsvormen binnen de UGV.
4. Geweld: er is sprake van geweld als een lid van de UGV fysiek of psychologisch wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen. Hieronder valt zowel verbaal als non-verbaal geweld. Alle vormen van geweld worden gezien als ongewenste omgangsvorm binnen de medezeggenschap.
- Verbale agressie is het uitschelden, vloeken, schreeuwen of zeer fel in discussie gaan met andere leden van de medezeggenschap.
- Fysieke agressie is het stevig vastgrijpen, duwen, slaan, schoppen of spugen van andere leden van de medezeggenschap.
- Psychische agressie is iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen.
5. De perceptie van de ontvanger van de communicatie is leidend in het bepalen van of er al dan niet sprake is van ongewenste omgangsvormen.
Wat te doen bij confrontatie met ongewenste omgangsvormen
1. Alle leden van de UGV hebben de verantwoordelijkheid bij te dragen aan een goede werksfeer. Hiertoe behoort dat alle leden van de UGV verantwoordelijk zijn voor het elkaar aanspreken op uitingen van ongewenste omgangsvormen. Het gaat hierbij om de vergadering in algehele zin. De leden van de UGV zijn dus niet beperkt tot het aanspreken van enkel hun eigen fractiegenoten, maar zijn toegestaan alle aanwezige leden van de UGV te wijzen om de geldende (on)gewenste omgangsvormen.
2. De voorzitter van de vergadering is hoofdverantwoordelijk voor de werksfeer tijdens de vergaderingen, maar het is aan alle leden om op te merken wanneer zij zich geconfronteerd voelen met omgangsvormen, of zien dat er richting een van de leden sprake hiervan is.
3. Het duiden van ongewenste omgangsvormen dient zo veel mogelijk tijdens de vergadering te gebeuren, om direct actie te kunnen ondernemen. Waar dit niet mogelijk is, kan een lid achteraf bij de voorzitter van het eigen gremium worden aangegeven ongewenste omgangsvormen te hebben ervaren. Er kan dan gezamenlijk gekeken worden naar mogelijke vervolgstappen, op basis van de behoefte van het lid dat de ervaring met ongewenst gedrag aankaart. Mogelijke opties hierin zijn:
- Bespreken met het lid dat het ongewenste gedrag heeft vertoont.
- Voorval bespreken met het Presidium UGV, om gezamenlijk te kijken wat er nodig is.
- Andere acties die hier niet zijn beschreven, maar wel inspelen op de ervaren ongewenste omgangsvormen.
Klachtenprocedure
1. Voor officiële klachten omtrent ongewenste omgangsvormen binnen de medezeggenschap, worden de geldende procedures van de uu77 gevolgd. Hier kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het inschakelen van een vertrouwenspersoon of ombudsfunctionaris.
Maatregelen en sanctie bij overtreding van de gedragscode
1. Wanneer de gedragscode wordt overtreden, kan de voorzitter van de vergadering de volgende acties ondernemen:
- Oproepen tot terugkeren naar gewenste omgangsvormen.
- Vergadering schorsen om het voorval direct te bespreken, met als doel door te kunnen gaan met de vergadering.
2. Bij herhaaldelijke of zeer ernstige overtreding van de gedragscode kan de voorzitter van de vergadering besluiten over te gaan tot:
- Het lid dat ongewenst gedrag vertoont vragen de huidige vergadering te verlaten.