Sporten
Kleedkamers
Radboud Sport & Cultuur (RSC) heeft in samenwerking met Campus en Facilities een genderinclusieve kleedkamer toegewezen op de eerste etage. Ze monitoren en evalueren nog de ervaringen van studenten en medewerkers. Hier lees je waar je deze kleedkamer kunt vinden.
Sporten: verenigingen
Een aantal sportverenigingen is actief bezig om hun bond meer genderinclusief te maken, maar dit is een proces waarbij er geen vaste richtlijnen zijn. Het is daarom moeilijk om van buitenaf te weten of een vereniging bij je past.
Als je geïnteresseerd bent om lid te worden van een sportvereniging, maar niet zeker weet hoe zij omgaan met genderintegratie, dan kun je contact opnemen met de vereniging zelf (en dus met het bestuur). Je kunt ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de vereniging. Deze vertrouwenspersonen worden opgeleid zijn door de universiteit zelf en ze zijn hebben een geheimhoudingsplicht. Dit kan een goed, veilig alternatief zijn als het benaderen van het bestuur te hoog gegrepen voelt. Kies de optie die voor jou het meest comfortabel is.
Sporten: algemeen
Sommige sporten hebben gemengde teams en competities, of maken helemaal geen onderscheid in geslacht. De meeste ticketuren en cursussen die worden aangeboden door het RSC zouden niet genderspecifiek moeten zijn.
Personal coaching zou trans-inclusief moeten zijn in de zin dat je een trainer benadert met een vraag of lichaamsbeeld in gedachten dat je graag zou willen hebben. Een trainer zal je helpen je eigen persoonlijke doelen en wensen te bereiken, op basis van de input die je geeft, in plaats van op basis van maatschappelijke ideeën over 'mannelijke' of 'vrouwelijke' lichamen.
Thema 3: Rechten, sociale veiligheid en je eigen omgeving
Dit thema gaat over verschillende dingen, zoals je rechten, hoe de uu77 omgaat met sociale veiligheid (en hoe je identiteit een rol kan spelen in je eigen omgeving).
Rechten
Artikel 1 van de Nederlandse grondwet stelt dat discriminatie op welke grond dan ook verboden is. De uu77 heeft daarom verschillende beleidslijnen en processen die zich inzetten om discriminatie uit te bannen. Op de DEI-pagina vind je specifiek beleid en beleidsplannen. Voor medewerkers bevat de informatie over je rechten en plichten op de werkvloer. Deze CAO geldt voor alle Nederlandse Universiteiten. Er staat onder andere informatie in over medisch verlof.
Sociale veiligheid binnen de uu77
De uu77 streeft naar een sociaal veilige en inclusieve campus. In de praktijk is het echter mogelijk dat je te maken krijgt met discriminatie, intimidatie of uitsluiting op basis van je genderidentiteit. Als dat het geval is, kun je, afhankelijk van je situatie, praten met een vertrouwenspersoon of ombudsfunctionaris:
Vertrouwenspersonen
Zowel studenten als medewerkers kunnen een beroep doen op vertrouwenspersonen, die naar je problemen zullen luisteren en je zullen helpen deze op te lossen. Afhankelijk van je situatie kun je uiteindelijk een formele klacht indienen. De vertrouwenspersonen zijn er ook om je bij dat proces te helpen. Ze benadrukken dat ze altijd benaderbaar zijn, zelfs als er iets is gebeurd dat een 'klein' probleem lijkt, en dat het belangrijk is om ze op de hoogte te stellen van alles wat je tegenkomt: zo kunnen ze de problemen documenteren waarmee mensen te maken krijgen. Het belangrijkste van vertrouwenspersonen is dat ze altijd aan jouw kant staan.
Meer informatie over vertrouwenspersonen
Ombudsfunctionarissen
Ombudsfunctionarissen zijn er in de eerste plaats op gericht om problemen informeel op te lossen, hebben een bredere kijk en kunnen aanbevelingen doen aan de universiteit die verder gaan dan de klacht van een individu. Hoewel ze, net als vertrouwenspersonen, zullen luisteren naar alle problemen waarmee je te maken hebt, blijft een ombudsfunctionaris onpartijdig. Een voordeel is dat ze als bemiddelaar kunnen optreden, een nadeel is dat ze, in tegenstelling tot een vertrouwenspersoon, niet aan 'jouw' kant staan.
Meer informatie over ombudsfunctionarissen
Sociale veiligheid buiten de uu77
Buiten de uu77 zijn er andere plaatsen waar je discriminatie, pesten of uitsluiting kunt melden of erover kunt praten. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende mogelijkheden.
Vizier/Vizieroost
Vizier is een professionele, adviserende organisatie die advies en ondersteuning biedt aan mensen die te maken hebben gehad met discriminatie of andere vormen van uitsluiting. Hun diensten zijn gratis en vertrouwelijk. Je kunt in contact komen met professionals die kunnen luisteren, advies geven en je eventueel helpen met het doen van aangifte bij de politie of je doorverwijzen naar andere organisaties voor hulp.
Landelijk meldpunt discriminatie en Slachtofferhulp Nederland
Het Landelijk meldpunt discriminatie en Slachtofferhulp Nederland zijn ook plekken waar je kunt praten over discriminatie en uitsluiting. Omdat ze wat meer op de voorgrond treden en minder gespecialiseerd zijn, is het aan te raden om eerst contact op te nemen met Vizier. Zij kunnen je doorverwijzen naar andere plekken waar je hulp kunt vinden, afgestemd op jouw situatie.
Politie
De Nederlandse politie kan je helpen als er een misdrijf tegen je is gepleegd. Je kunt online aangifte doen of naar een politiebureau gaan om daar aangifte te doen. Hoewel dit iets is wat je individueel kunt doen, moet je er rekening mee houden dat het handig kan zijn om iemand anders erbij te hebben om je te helpen - bijvoorbeeld via Vizier of via familie/vrienden. De Nederlandse politie heeft een Roze in Blauw netwerk met agenten die affiniteit hebben met de LGBTQ+ gemeenschap; je kunt vragen om door een lid van dit netwerk geholpen te worden. Je kunt ze ook rechtstreeks bellen via 088 16 91 234. Bel in geval van nood altijd 112.
Thema 4: Individuele hulpbronnen en ondersteuning
Ook buiten de uu77 zijn er verschillende soorten hulpbronnen en ondersteuning. Lees meer over lotgenotengroepen op lokaal niveauinformatie met betrekking tot inclusieve gezondheidszorg, waaronder informatie voor transitie.
Steungroepen
- : Lokale organisatie voor lgbtq+ jongeren van 18-28 jaar. Ze organiseren regelmatig activiteiten zoals borrels, spelletjesavonden of excursies.
- is de Gender and Sexuality Alliance van de uu77. Deze GSA richt zich op het creëren van een queer netwerk op de uu77, bestaande uit zowel studenten als medewerkers.
- : Een lokale groep voor transgenders en non-binaire mensen uit de omgeving van Nijmegen voor alle leeftijden. Deze groep is voornamelijk Nederlandstalig, maar Engelstalige mensen zijn welkom.
- : Lokale belangenbehartiging en steungroep voor lgbti-mensen van alle leeftijden. Ze hebben verschillende groepen voor verschillende leeftijdsgroepen en identiteiten, waaronder de Transgendergroep Nijmegen.
- : Lokale queer lifestyle- en sportgroep voor iedereen uit de LGBTIQ+-gemeenschap.
- : Nationale belangenorganisatie voor intersekse personen.
- : website met informatie voor en over intersekse mensen. Waaronder informatie over voor verschillende intersekse-condities.
- : website met veel bronnen voor en over trans en non-binaire mensen.
Gezondheidszorg
Hieronder vind je informatie over de gezondheidszorg. Houd er rekening mee dat dit slechts een beknopte indicatie is van hoe het er in Nederland aan toe gaat en zeker niet volledig is. Kijk voor meer informatie op voor intersekse personen of voor transgender en non-binaire personen.
In de Nederlandse gezondheidszorg is je eerste aanspreekpunt bijna altijd je huisarts. Bij hen kun je terecht met al je vragen over je gezondheidszorg. Zij zullen je doorverwijzen naar specialistische zorg. Meestal heb je deze verwijzing nodig om je kosten vergoed te krijgen door je verzekering. Helaas is niet elke huisarts vriendelijk voor lgbti+-patiënten. Je kunt er altijd voor kiezen om je behandeling over te dragen aan een andere huisarts.
COC Nijmegen heeft een gemaakt, een zorgkaart met een overzicht van lgbti-vriendelijke zorgprofessionals in Nijmegen en omgeving. Je kunt je huisarts vragen om door te verwijzen naar specifieke zorgverleners.
Als je geen Nederlands staatsburger bent, heb je misschien geen Nederlandse zorgverlener. Je moet kijken naar de polis die je hebt bij je zorgverlener om te zien hoe je verzekerd bent. Als je wilt overstappen naar een Nederlandse zorgverlener, kun je de onderstaande gids raadplegen. Als je als internationale student op zoek bent naar zorgverzekeraars, kun je contact opnemen met de Social Workers van Student Support.
Als je in Nederland woont en werkt, moet je een zorgverzekering afsluiten. Je persoonlijke situatie of voorkeuren bepalen of je ook andere verzekeringen moet afsluiten.
Meer informatie over zorgverzekeringen in Nederland
Alle behandelingen voor intersekse mensen horen thuis in het basispakket, de 'basisverzekering'. Transitiezorg in academische ziekenhuizen wordt volledig vergoed in het basispakket. Transitiezorg via andere routes (zie hieronder) is gedeeltelijk verzekerd, op basis van je verzekering.
Wees voorzichtig bij het kiezen van verzekeringen en verzekeringspolissen. Mensen die op zoek zijn naar transitiezorg kunnen de gids 'Zorgverzekering Vergelijker voor Transgender Personen 2023' van 'Trans in Eigen Hand' raadplegen:
Transitiezorg
Transitiezorg is alleen mogelijk na een diagnose van gespecialiseerde psychiaters. Dit betekent dat als je een vorm van transitiezorg wilt ondergaan, bijvoorbeeld een borstamputatie of hormonen, je eerst deze diagnose moet krijgen.
De Nederlandse transitiegezondheidszorg is gecentreerd rond expertisecentra voor transgendergezondheidszorg in verschillende academische ziekenhuizen. In deze expertisecentra zitten alle specialisten die nodig zijn voor elk aspect van je medische transitie. De meeste mensen die een behandeling wensen, worden doorverwezen naar deze expertisecentra. Je kunt je huisarts of andere organisaties, zoals Psytrans, om een verwijzing vragen.
Zorg voor intersekse personen
Er zijn verschillende expertisecentra in verschillende ziekenhuizen voor intersekse-condities in Nederland. Ze hebben allemaal een andere specialisatie op specifieke intersekse-condities. Je kunt ze hier vinden: https://www.seksediversiteit.nl/data/dsd-behandelcentra/. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de benodigde specialist.
Gemeentelijke Gezondsheidsdienst (GGD)
De GGD is een overheidsorganisatie die zich inzet voor het beschermen en verbeteren van de gezondheid van burgers door gezonde keuzes mogelijk te maken en basisgezondheidszorg te bieden, zoals vaccinaties. Nijmegen maakt deel uit van GGD Gelderland Zuid. Je kunt op hun site kijken voor gedetailleerde informatie: .
De GGD biedt ook diensten aan op het gebied van seksuele gezondheid.