In de onderzoeksgroep Communicatie & Media onderzoeken we de productie, inhoud en impact van gemedieerde communicatie. Binnen vijf belangrijke onderzoeksthema's richten we ons op hoe verschillende vormen van media—van televisie en kranten tot sociale media, kunstmatige intelligentie en sociale robots—de kennis, gezondheid en het welzijn van mensen kunnen verbeteren. Klik op de onderzoeksthema's hieronder om meer te ontdekken over de brede reeks vragen die we onderzoeken om deze belangrijke maatschappelijke doelen te bereiken.
Communication and Media
Ons onderzoek
Communicatie thema's
We richten ons op vijf thema's:
Nieuws
1. AI en communicatie
Kunstmatige intelligentie (AI), algoritmes en big data zullen de wereld in de komende tientallen jaren veranderen. De vraag is hoe. Wereldwijd wordt hard gewerkt aan het perfectioneren van AI. De vraag of en hoe de technologie ten goede komt aan de mensheid wordt echter maar weinig gesteld. Wij onderzoeken de gevolgen van AI voor mensen en organisaties, en hoe mensen zaken als aanbevelingssystemen, chatbots en virtual humans gebruiken of waarom ze dat niet doen. Hierbij is een vraag hoe de technologie zo ontworpen kan worden dat het de mens zal dienen als hulpmiddel om gezonder, gelukkiger en beter geïnformeerd te worden. Zodat AI de mens zal dienen - en niet andersom.
2. Nieuws en mediawijsheid
Nieuws is belangrijk om burgers te informeren over wat er speelt in de wereld. Het is echter moeilijk om (jonge) mensen meer bij nieuws te betrekken. Zij hebben moeite hun weg te vinden in het enorme aanbod aan nieuws en informatie. Bovendien kunnen mensen met name op sociale media geconfronteerd worden met desinformatie en blijkt het niet altijd makkelijk om deze berichten als zodanig te herkennen. Ook kan de doorgaans negatieve aard van nieuwsberichten een negatief effect hebben op het mentale welzijn en de neiging tot nieuwsvermijding. Daarom doen we onderzoek naar hoe nieuws aantrekkelijk(er) gemaakt kan worden, hoe nieuws en informatie geconsumeerd wordt, en hoe we vooral jongeren kunnen helpen om nieuws op waarde te schatten en (nieuws)mediawijzer te worden.
3. Sociale media en welzijn
Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van jongeren. De effecten van het gebruik van sociale media kunnen soms positief zijn, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Zo ontwikkelen sommige jongeren problematisch sociale media gebruik, met negatieve consequenties voor hun (mentale) welzijn. Daarnaast zien jongeren op sociale media veel berichten die ongezonde gedragingen laten zien, zoals bijvoorbeeld het consumeren van alcohol. Daarom onderzoeken wij de rol die sociale media spelen bij fysieke en mentale gezondheid, om uiteindelijk inzicht te krijgen in hoe een gezondere (online) omgeving voor jongeren gestimuleerd kan worden.
4. Media, cultuur en representatie
Dagelijks worden wereldwijd via verschillende media een groot aantal beelden en verhalen geconsumeerd. Hoe mensen en onderwerpen in de media in beeld worden gebracht heeft onder andere gevolgen voor hoe men de wereld, zichzelf en anderen ziet. Wij onderzoeken op welke manier (groepen) mensen en onderwerpen als etniciteit, seksualiteit en gender in beeld gebracht worden, wat de effecten van deze beeldvorming zijn, of en hoe mensen hier weerstand tegen bieden en hoe mensen vanuit hun eigen perspectief betekenisgeven aan deze inhouden.

Somewhere over the rainbow
Het doel van dit project is te onderzoeken hoe blootstelling aan entertainment media verhalen de openheid van mensen ten opzichte van ondervertegenwoordigde groepen, specifiek de LHBTIQ+ gemeenschap, kan beïnvloeden.
5. Overtuigende communicatie en weerstand
In het hedendaagse medialandschap worden mensen voortdurend overspoeld met berichten die aandacht proberen te trekken, willen informeren en overtuigen. Denk bijvoorbeeld aan informatie en misinformatie over nieuwe producten, vaccinaties, voeding, privacy, diversiteit en klimaatverandering. Wij richten ons onderzoek specifiek op hoe dergelijke communicatie de gedachten, voorkeuren en het gedrag van de ontvangers beïnvloedt. Hierbij is het ook essentieel om te begrijpen of en hoe mensen weerstand bieden tegen deze invloeden. Met dit onderzoek dragen we bij aan het beter begrijpen van hoe mensen omgaan met (zowel gewenste als ongewenste) beïnvloeding via media.
Missie en onderzoeksprofiel
Onze missie is het doen van baanbrekend onderzoek dat niet alleen de wetenschappelijke kennis bevordert, maar ook de samenleving ten goede komt en helpt bij het ontwikkelen van beleid. Onze onderzoeksvragen worden geïnspireerd door de nieuwste ontwikkelingen in media en technologie, evenals actuele publieke debatten. Deze toewijding komt tot uiting in onze inspanningen om academische inzichten over te dragen aan een breder publiek via wetenschapscommunicatie en samenwerkingen met de industrie en beleidsmakers.
Ons onderzoek kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak, waarin mediapsychologie, mediasociologie en perspectieven op technologie en de toepassingen ervan samenkomen. We maken gebruik van een breed scala aan geavanceerde onderzoeksmethoden, waaronder geautomatiseerde computationele technieken, om complexe vraagstukken te onderzoeken. Om de sociale wetenschappen vooruit te helpen en de meest nauwkeurige antwoorden te ontdekken stellen we open en transparante wetenschap centraal in elke fase van ons werk.
Contactinformatie
6525GD Nijmegen
6500HE NIJMEGEN