Communication and Media

Onderzoeksgroep

In de onderzoeksgroep Communicatie & Media onderzoeken we de productie, inhoud en impact van gemedieerde communicatie. Binnen vijf belangrijke onderzoeksthema's richten we ons op hoe verschillende vormen van media—van televisie en kranten tot sociale media, kunstmatige intelligentie en sociale robots—de kennis, gezondheid en het welzijn van mensen kunnen verbeteren. Klik op de onderzoeksthema's hieronder om meer te ontdekken over de brede reeks vragen die we onderzoeken om deze belangrijke maatschappelijke doelen te bereiken.

Vind een medewerker 

Ons onderzoek

Nieuws

Merel Westrick presenteert het Sinterklaasjournaal

Merel Westrik vervangt iconische Dieuwertje Blok bij Het Sinterklaasjournaal: wat doet dit met de trouwe kijkers?

Eén ding is dit jaar anders bij het Sinterklaasjournaal: de kijkers moeten Dieuwertje Blok, onafgebroken presentator sinds 2001, dit jaar missen. Welk effect heeft dit op de trouwe kijkers?

Trump wil laten weten dat je zijn tegenstanders niet serieus moet nemen, door vervelend te zijn en nare dingen te zeggen.

De macht van Trumps minachting

Jonathan van ’t Riet onderzoekt waarom politici zoals Donald Trump het volk voor zich kunnen winnen door gehaat te worden. Hij noemt deze aanpak political incivility: respectloze communicatie in de politiek.

Picture of a young man with short hair and a mustache

People of Social Sciences: Mustafa Akpinar

Mustafa Akpinar wil weten hoe we de gezondheid van de Turks-Nederlandse gemeenschap kunnen verbeteren. Om zijn drukke persoonlijke leven te combineren met zijn onderzoek, maakt hij gebruik van een waterdicht tijdsmanagementsysteem.

1. AI en communicatie 

Kunstmatige intelligentie (AI), algoritmes en big data zullen de wereld in de komende tientallen jaren veranderen. De vraag is hoe. Wereldwijd wordt hard gewerkt aan het perfectioneren van AI. De vraag of en hoe de technologie ten goede komt aan de mensheid wordt echter maar weinig gesteld. Wij onderzoeken de gevolgen van AI voor mensen en organisaties, en hoe mensen zaken als aanbevelingssystemen, chatbots en virtual humans gebruiken of waarom ze dat niet doen. Hierbij is een vraag hoe de technologie zo ontworpen kan worden dat het de mens zal dienen als hulpmiddel om gezonder, gelukkiger en beter geïnformeerd te worden. Zodat AI de mens zal dienen - en niet andersom.

Netwerk in een hoofd

AI – de welwillende dictator

AI neemt steeds meer beslissingen voor ons, en vaak beter dan wij. Accepteren we dat? En wat zijn de gevolgen voor de mensheid?

Persoon kijkt naar beeldscherm

Kritische AI-geletterdheid

Kritische AI-geletterdheid is cruciaal nu AI-toepassingen zich snel verspreiden in de samenleving. Dit project leert studenten, onderwijsprofessionals en het publiek hoe onkritische AI-adoptie schade veroorzaakt en welke stappen dit kunnen beperken.

Paul and Gero in action

SpeakAPP!-Kids

Een gratis virtualreality smartphoneapp waarmee basisschoolkinderen presentaties kunnen oefenen voor een virtueel publiek. De app helpt om presentatievaardigheden te verbeteren en kan angst voor spreken in het openbaar voorkomen.

2. Nieuws en mediawijsheid 

Nieuws is belangrijk om burgers te informeren over wat er speelt in de wereld. Het is echter moeilijk om (jonge) mensen meer bij nieuws te betrekken. Zij hebben moeite hun weg te vinden in het enorme aanbod aan nieuws en informatie. Bovendien kunnen mensen met name op sociale media geconfronteerd worden met desinformatie en blijkt het niet altijd makkelijk om deze berichten als zodanig te herkennen. Ook kan de doorgaans negatieve aard van nieuwsberichten een negatief effect hebben op het mentale welzijn en de neiging tot nieuwsvermijding. Daarom doen we onderzoek naar hoe nieuws aantrekkelijk(er) gemaakt kan worden, hoe nieuws en informatie geconsumeerd wordt, en hoe we vooral jongeren kunnen helpen om nieuws op waarde te schatten en (nieuws)mediawijzer te worden.

Onderzoeksproject icoon

De Aandachtseconomie

Dit project beoogt de maatschappelijke gevolgen van de hedendaagse aandachtseconomie in kaart te brengen.

Onderzoeksproject icoon

Een dynamische benadering van misinformatiegevoeligheid

Dit project onderzoekt de cognitieve mechanismen die ten grondslag liggen aan gevoeligheid voor misinformatie, waarbij theorieën over analytisch redeneren en gemotiveerde cognitie worden geïntegreerd.

Onderzoeksproject icoon

Naar een volgende generatie digitale interventies om de vatbaarheid van adolescenten voor online desinformatie aan te pakken

Dit project zal stappen zetten in de richting van een veilige, effectieve, volgende generatie van schaalbare interventies om de gevoeligheid van adolescenten voor door video gemedieerde desinformatie aan te pakken.

3. Sociale media en welzijn

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van jongeren. De effecten van het gebruik van sociale media kunnen soms positief zijn, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Zo ontwikkelen sommige jongeren problematisch sociale media gebruik, met negatieve consequenties voor hun (mentale) welzijn. Daarnaast zien jongeren op sociale media veel berichten die ongezonde gedragingen laten zien, zoals bijvoorbeeld het consumeren van alcohol. Daarom onderzoeken wij de rol die sociale media spelen bij fysieke en mentale gezondheid, om uiteindelijk inzicht te krijgen in hoe een gezondere (online) omgeving voor jongeren gestimuleerd kan worden. 

Onderzoek met vaccinaties

Vaccinatie Communicatie en Aarzeling

Vaccinatie Communicatie en Aarzeling

Picture of tree tops, taken from the ground

Communicatie voor Duurzame Gedragsverandering

Hoe kunnen communicatiemedia ingezet worden om meer duurzame gedragsgewoontes te stimuleren? In dit project ligt de nadruk op de rol van communicatie in het creëren van bewustzijn over de relatie tussen gedrag en omgeving, en gedragsverandering.

Vrouw die een vaccinatie krijgt.

Het verkennen van bias in online vaccinatie-inhoud met behulp van machine learning

Ondanks het feit dat vaccinaties levens redden, daalt de vaccinatiegraad. Mensen die beslissen over vaccinatie zoeken vaak online naar informatie, waar niet-wetenschappelijke, vaccinatiekritische informatie in overvloed te vinden is.

4. Media, cultuur en representatie

Dagelijks worden wereldwijd via verschillende media een groot aantal beelden en verhalen geconsumeerd. Hoe mensen en onderwerpen in de media in beeld worden gebracht heeft onder andere gevolgen voor hoe men de wereld, zichzelf en anderen ziet. Wij onderzoeken op welke manier (groepen) mensen en onderwerpen als etniciteit, seksualiteit en gender in beeld gebracht worden, wat de effecten van deze beeldvorming zijn, of en hoe mensen hier weerstand tegen bieden en hoe mensen vanuit hun eigen perspectief betekenisgeven aan deze inhouden.

two people holding each other with rainbows painted on them

Somewhere over the rainbow

Het doel van dit project is te onderzoeken hoe blootstelling aan entertainment media verhalen de openheid van mensen ten opzichte van ondervertegenwoordigde groepen, specifiek de LHBTIQ+ gemeenschap, kan beïnvloeden.

5. Overtuigende communicatie en weerstand

In het hedendaagse medialandschap worden mensen voortdurend overspoeld met berichten die aandacht proberen te trekken, willen informeren en overtuigen. Denk bijvoorbeeld aan informatie en misinformatie over nieuwe producten, vaccinaties, voeding, privacy, diversiteit en klimaatverandering. Wij richten ons onderzoek specifiek op hoe dergelijke communicatie de gedachten, voorkeuren en het gedrag van de ontvangers beïnvloedt. Hierbij is het ook essentieel om te begrijpen of en hoe mensen weerstand bieden tegen deze invloeden. Met dit onderzoek dragen we bij aan het beter begrijpen van hoe mensen omgaan met (zowel gewenste als ongewenste) beïnvloeding via media. 

Onderzoek met vaccinaties

Vaccinatie Communicatie en Aarzeling

Vaccinatie Communicatie en Aarzeling

lampje

Multilab replicatiestudie Witte (1994)

Dit project is een multilab replicatiestudie van Witte (1994), een fundamentele studie in de communicatiewetenschap.

Onderzoeksproject icoon

Wetenschapscommunicatie voor een geïnformeerd publiek

In dit project onderzoeken we de effecten van verschillende vormen van wetenschapscommunicatie die erop gericht zijn mensen te informeren op hun geloof in wetenschappelijke bevindingen.

Missie en onderzoeksprofiel

Onze missie is het doen van baanbrekend onderzoek dat niet alleen de wetenschappelijke kennis bevordert, maar ook de samenleving ten goede komt en helpt bij het ontwikkelen van beleid. Onze onderzoeksvragen worden geïnspireerd door de nieuwste ontwikkelingen in media en technologie, evenals actuele publieke debatten. Deze toewijding komt tot uiting in onze inspanningen om academische inzichten over te dragen aan een breder publiek via wetenschapscommunicatie en samenwerkingen met de industrie en beleidsmakers.

Ons onderzoek kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak, waarin mediapsychologie, mediasociologie en perspectieven op technologie en de toepassingen ervan samenkomen. We maken gebruik van een breed scala aan geavanceerde onderzoeksmethoden, waaronder geautomatiseerde computationele technieken, om complexe vraagstukken te onderzoeken. Om de sociale wetenschappen vooruit te helpen en de meest nauwkeurige antwoorden te ontdekken stellen we open en transparante wetenschap centraal in elke fase van ons werk.

Contactinformatie

Bezoekadres
Thomas Van Aquinostraat 4
6525GD Nijmegen
024 3616246
Postadres
Postbus 9104
6500HE NIJMEGEN