Politicologie

De wereld verandert. Globalisering en technologische ontwikkelingen hebben het vermogen van regeringen aangetast om de evolutie van hun respectieve samenlevingen vorm te geven. Belangrijke instellingen van internationale en binnenlandse orde krijgen steeds meer te maken met verzet. Wereldwijde problemen zoals klimaatverandering, migratie, economische crises, terrorisme of conflicten tussen grote machten vormen een uitdaging voor regeringen, internationale organisaties, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Door de complexiteit en onderlinge verbondenheid van de hedendaagse politiek, moeten deze actoren de eisen van hun stakeholders en burgers op mondiaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau beheren en daarop inspelen. Hoe doen ze dit? En hoe moeten ze handelen?

De afdeling Politicologie onderzoekt deze en aanverwante vragen over macht, samenleving en het openbare leven in haar onderzoek en onderwijs. Zij doet dit om de capaciteiten en vaardigheden te bevorderen van betrokken en kritische burgers, die vragen en oplossingen nastreven van de politieke gemeenschap en het burgerlijk leven. Lees hier meer over het verhaal van de Faculteit der Managementwetenschappen.

Opleidingen 

 

 

Programma evaluatie

Onlangs is het rapport (in het Engels) verschenen.

Bekijk het hier

Onderzoek

Het onderzoeksprogramma van de afdeling focust op legitimiteit en institutionele verandering: institutionele verandering (wereldwijd, regionaal, nationaal) kan tegemoet komen aan eisen en kan capaciteiten beïnvloeden; legitimiteit is onmisbaar om institutionele verandering te bewerkstelligen, terwijl institutionele prestaties de legitimiteit beïnvloeden en daarmee de veerkracht van samenlevingen op de lange termijn. Het onderzoeksprogramma is ingebed in het Institute for Management Research. Bekijk hier alle van de afdeling.

Over onze afdeling

Wil je meer te weten komen over waar wij als afdeling Politicologie voor staan, wat ons uniek maakt en waar wij ons op richten in ons onderzoek en onderwijs? Bekijk dan de video.

Onderzoek in beeld

Hieronder is het onderzoek van de afdeling Politicologie deels uitgelicht. Bekijk hier het volledige nieuwsoverzicht en alle lopende projecten.

Moral Injury project

Handboek Moral Injury in Context: diepgravende en praktijkgerichte gids over morele verwonding

Op donderdag 27 maart verscheen het Handboek Moral Injury in Context. Het boek is een diepgravende en praktijkgerichte gids over morele verwonding, direct voorkomend uit het onderzoeksproject Moral Injury.

Portret Tine Molendijk

Tine Molendijk leidt onderzoeksproject “Armed Forces and Society"

Tine Molendijk onderzoekt hoe burgers in Nederland, Duitsland en Litouwen aankijken tegen de transformatie van de krijgsmacht van een instrument van interventionisme naar een instrument van zelfverdediging en afschrikking.

Marcel Wissenburg FM Focus

Wissenburg en Machin ontwikkelen en redigeren Handbook of Environmental Political Theory in the Anthropocene

Wissenburg en Machin hebben de afgelopen 5 jaar het 'Handbook of Environmental Political Theory in the Anthropocene' ontwikkeld en geredigeerd. Het boek biedt o.a. een actueel overzicht van het milieupolitieke denken.

Blogs and interviews

Uitwisseling PhD kandidaten Zweedse en Nederlandse Universiteit

Succesvolle start onderzoeksgemeenschap aangaande defensie, veiligheid en crisismanagement

De afdelingen Politicologie en Bestuurskunde hadden het genoegen om drie promovendi van de Zweedse Defensie Universiteit en twee van de Nederlandse Defensie Academie te verwelkomen voor een vierdaagse workshop.

Famke Veenstra portret

Interview met Daniel Heinsius Master's Thesis Prijswinnares Famke Veenstra

Famke Veenstra won onlangs de prestigieuze Daniel Heinsiusprijs voor de beste masterscriptie politicologie in Nederland. We interviewden haar over haar bekroonde scriptie, haar volgende stappen en het moment dat ze het grote nieuws hoorde.

Indigenous social movements

Studentenblog: Degrowth or ecomodernism? A response to Rutger Bregman

Dutch historian Rutger Bregman, famous for berating billionaires at the World Economic Forum over tax avoidance, was once again caught up in controversy. Camiel Bus outlined degrowth’s theoretical merit in connection with ecomodernist literature.

Contactinformatie

Bezoekadres
Heyendaalseweg 141
6525AJ Nijmegen
024-3612113
Postadres
Postbus 9108
6500HK NIJMEGEN