uu77

Winnaars Mohrmann Stipendia 2025
Winnaars Mohrmann Stipendia 2025

Christine Mohrmann Stipendium voor tien vrouwelijke promovendi

Tien vrouwelijke promovendi van de uu77 ontvingen donderdag 3 april een Christine Mohrmann Stipendium. Het doel van het stipendium is de promovendi aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. Het stipendium ter waarde van 6000 euro stelt hen in de gelegenheid om bijvoorbeeld een periode door te brengen aan een universiteit in het buitenland of op een andere manier verdieping aan hun onderzoek te geven.

Het college van bestuur van de uu77 kent de Christine Mohrmann Stipendia (tot en met 2015: Frye stipendia) sinds 1990 jaarlijks toe aan veelbelovende vrouwelijke promovendi. De tien laureaten van 2025 zijn: Laura Akkerman, Natalie Nielsen, Joël Hendrix, Harriet Yates, Marene Dimmendaal, Anne Lieke Ebbers, Fleur Brinkman, Rachel Kollar, Julia Neugarten en Lieke Oosterveld-Haveman.

Winnaars Mohrmann Stipendia 2025
Van links naar rechts: Marene Dimmendaal, Rachel Kollar, Anne Lieke Ebbers, Natalie Nielsen, Laura Akkerman, Julia Neugarten, Lieke Oosterveld-Haveman, Fleur Brinkman, Joël Hendrix, Harriet Yates

Laura Akkerman – Faculteit der Medische Wetenschappen

onderzoekt de malariaparasiet. Ze bestudeert zogenoemde transporter-eiwitten, die zorgen dat voedingsstoffen op de juiste plek in de parasiet terecht komen. Laura heeft een cruciaal transporter-eiwit ontdekt, dat de parasiet nodig heeft om te overleven. De volgende stap: uitzoeken welke voedingstof dit eiwit transporteert. Hiervoor gaat Laura nieuwe technieken leren aan de Universiteit van Kiel in Duitsland, met behulp van het stipendium. Uiteindelijk kunnen er met haar bevindingen nieuwe malariamedicijnen ontwikkeld worden, die gebruik maken van deze zwakke plek van de parasiet.

Natalie Nielsen – Faculteit der Medische Wetenschappen

Natalie Nielsen is geïnteresseerd in hoe ons brein de inhoud van het werkgeheugen selecteert om acties en aandacht te sturen. Haar huidige project richt zich op de neurale mechanismen van negatieve, repetitieve, ruminatieve gedachten (ook piekeren genoemd) die de vaak ruimte in het werkgeheugen innemen. Ze onderzoekt of afleiding kan helpen om deze repetitieve gedachten los te laten, met behulp van gedragsmatige en neuroimaging-methoden. Natalie zal het stipendium gebruiken om focusgroepen te organiseren met patiënten en clinici, met als doel het concept van ruminatie ruimer en kwalitatief beter te kunnen begrijpen.

Joël Hendrix – Faculteit der Sociale Wetenschappen 

Joël Hendrix onderzoekt de invloed van entertainment media op openheid naar ondervertegenwoordigde groepen, zoals de LHBTI+ gemeenschap. Het doel van haar promotieonderzoek is om meer inzicht te krijgen via welke psychologische processen deze beïnvloeding werkt. Ze onderzoekt dit door middel van verschillende kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden. Joël zal het stipendium gebruiken voor congresbezoek en een bezoek aan de University of San Diego, waar ze de bevindingen van haar promotieonderzoek zal delen en een gezamenlijk onderzoeksproject zal starten.

Harriet Yates – Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen 

Harriet Yates onderzoekt hoe we in gesprekken commitments aangaan, maar soms ook proberen af te zwakken. Hierbij maakt ze gebruik van facial electromyography (fEMG), een nieuwe methode binnen dit vakgebied, om subtiele activiteit van gezichtsspieren te meten als een indicator van impliciete oordelen. Deze interdisciplinaire benadering heeft als doel om pragmatische theorie te verbinden met empirische data. Met de beurs zal Harriet een trainingsworkshop aan UC Santa Barbara bijwonen om haar experimentele vaardigheden aan te scherpen en extra conferenties bezoeken om de resultaten van haar onderzoek te delen. Daarnaast hoopt ze een Commitments in Converation workshop te organiseren aan de uu77, om een interdisciplinaire discussie over dit onderwerp te stimuleren.

Marene Dimmendaal – Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica 

Marene Dimmendaal onderzoekt mogelijkheden voor kunstmatige intelligentie om patiënten te ondersteunen in het verhelderen en verduidelijken van hun waardes en voorkeuren. Indien een medische beslissing preferentiegevoelig is, is het belangrijk persoonlijke waardes helder te hebben zodat de uiteindelijke keuze in lijn is met de voorkeuren en het leven van de patiënt. Specifiek richt Marene zich op de perspectieven van belanghebbenden betreffende deze uitdaging en op eerste prototypes. Marene wil het stipendium inzetten om een samenwerking te starten met wetenschappers van Harvard en Chicago, en om een conferentie te bezoeken.

Anne Lieke Ebbers – Faculteit der Managementwetenschappen   

Anne Lieke Ebbers onderzoekt welke factoren van invloed zijn op de effectiviteit van systemen die kinderen moeten beschermen in lage- en middeninkomenslanden. Ze richt zich op de factoren die geboorteregistratie beïnvloeden, de impact van wetten gerelateerd aan de minimale huwelijksleeftijd op kindhuwelijken, de gevolgen van ouderlijke migratie op het onderwijs en werk van achtergebleven kinderen, en de contextuele, gedragsmatige en beschermende factoren die kinderuitbuiting beïnvloeden. Door kwalitatieve en kwantitatieve analyses brengt ze in kaart hoe wetgeving en andere institutionele systemen kinderrechten beïnvloeden. Anne Lieke zal het stipendium gebruiken voor grootschalige dataverzameling gerelateerd aan kinderuitbuiting, met speciale aandacht voor intersectionaliteit en de samenhang tussen risico- en beschermende factoren.

Fleur Brinkman – Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica 

Fleur Brinkman onderzoekt de rol van het enzym cytosolisch 5’-nucleotidase 1A (cN1A) in de progressieve spierziekte inclusion body myositis (IBM). Tenminste één derde van de IBM-patiënten heeft autoantilichamen gericht tegen cN1A. Ook is er bekend dat cN1A ophopingen vormt in spierweefsel en in de gekweekte cellen die zij onderzoekt. Deze ophopingen kunnen een rol spelen bij het verliezen van de immunologische tolerantie voor cN1A, wat leidt tot de vorming van autoantilichamen. In samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Washington, zal Fleur de cN1A ophopingen in meer detail bestuderen.

Rachel Kollar – Faculty of Social Sciences 

Rachel Kollar onderzoekt hoe de religiositeit van Europese Moslims gerelateerd is aan hun politieke participatie. Met een multidimensionale blik op religiositeit en participatie en door middel van grootschalig survey onderzoek en diepte interviews, onderzoekt ze of en hoe religiositeit onder Moslims  mee doen aan de democratie bevordert. Zijn Moslims die vaker bidden meer geneigd om te gaan stemmen? En hoe zit het met moskeegang en demonstreren? Met het stipendium zal Rachel de University of Warwick gaan bezoeken om samen te werken met Professor Ayse Guveli om te onderzoeken op welke manier de kleinkinderen van de oorspronkelijke Turkse arbeidsmigranten religieus zijn en hoe dit zich uit op verschillende levensdomeinen.

Julia Neugarten – Faculteit der Letteren

Julia Neugarten onderzoekt hoe fanfiction –  fictie voor en door fans die voortbouwt op bestaande verhalen en vooral gratis online wordt uitgewisseld  – elementen uit de Griekse mythologie hergebruikt, bekritiseert en transformeert. Ze gebruikt hierbij een combinatie van methoden uit de traditionele geesteswetenschappen en computationele literatuurwetenschap, om te ontdekken welke elementen van de Griekse mythologie fans aanspreken en hoe zij deze aanpassen om nieuwe verhalen te vertellen en onderbelichte perspectieven naar voren te brengen. Julia is van plan het stipendium te besteden aan verschillende conferentie bezoeken en onderzoeksverblijven in het buitenland, om zo haar vaardigheden in de computergestuurde literatuurwetenschap verder te ontwikkelen. 

Lieke Oosterveld-Haveman – Faculteit der Rechtsgeleerdheid 

Het onderzoek van Lieke Oosterveld-Haveman richt zich op botsingen tussen het recht op gelijke behandeling en andere grondrechten in de arbeidsrechtelijke context. Ze analyseert hoe de balans tussen de verschillende grondrechten nu invulling krijgt in rechtspraak en wetgeving en welke consequenties die balans heeft voor de kracht van het recht op gelijke behandeling. Lieke wil het stipendium gebruiken voor een rechtsvergelijkend onderzoek in België, het bijwonen van een EU-congres over non-discriminatiewetgeving en de organisatie van een symposium in de aanloop naar haar beoogde promotie.