Hersenonderzoek
Hersenonderzoek

Hersenen en gedrag

We zijn allemaal mensen, maar we gedragen ons allemaal anders. Waar komt dat door? Over onderzoek naar wat mensen beweegt en hoe dat voortkomt uit onze hersenen: van het niveau van moleculen tot menselijke relaties.

Nieuws

klas

Jongens presteren minder goed op middelbare school dan meisjes door ‘foute vrienden’

Jongens halen lagere cijfers dan meisjes op de middelbare school, deels doordat hun vrienden zich vaker misdragen. Dat blijkt uit onderzoek van onderwijssocioloog Margriet van Hek.

collega's op werk foto via Unsplash

‘Talk’ maakt het makkelijker om te praten over veilige werkomgeving

Talk is een webapplicatie die organisaties ondersteunt in het creëren van een veilige en gelukkige werkplek. Talk is ook een bedrijf, voortgekomen uit gedragswetenschappelijk onderzoek en gevestigd op het Science Park van de uu77.

Trauma

'Morele verwonding laat bij uitstek je menselijke kant zien’

Militairen, politiemensen, brandweerpersoneel en zorgverleners kunnen te maken krijgen met morele verwonding: psychische en sociale problemen na morele dilemma’s. Radboud-onderzoekers komen met het boek Handboek Moral injury in Context.

Gedragsonderzoekers

prof. dr. J.C.T.M. Karremans (Johan)
dr. Y.H.M. van den Berg (Yvonne)
prof. dr. J.M. Vink (Jacqueline)
prof. dr. A.G. Sanfey (Alan)
Journalist? Neem contact op

Hersenonderzoekers

prof. dr. K. Roelofs (Karin)
prof. dr. E. Aarts (Esther)
prof. dr. F.P. de Lange (Floris)
prof. dr. S. Hunnius (Sabine)
dr. L.K.E. Genzel (Lisa)
prof. dr. H. Bekkering (Harold)

Onderzoeksprojecten

Kinderen spelen volleyball

VMBO Sportlab

Een consortium met jongeren, praktijkprofessionals en onderzoekers levert kennis op over hoe de beweeg- en sportparticipatie van de leerlingen in het vmbo duurzaam vergroot kan worden zodat ze op latere leeftijd actief blijven

Hand met telefoon erin

The Understanding Coach

Patiënten met geheugenverlies hebben vaak meer steun nodig naarmate hun toestand verergert. Het project The Understanding Coach ontwikkelt een meelevende AI-applicatie, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiënten.

Contact

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de uu77. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

+31 24 361 60 00

Dit vind je misschien ook interessant

Taal

Onze onderzoekers werken aan de grote vragen van de taalwetenschap: van taaltechnologie tot genetica, van hersenonderzoek tot gebaren(taal), en van retorica en beïnvloeding tot taalverwerving en psycholinguïstiek.

Artificial Intelligence

Ontdek onderzoek over de menselijke kant van artificial intelligence. Bijvoorbeeld met chatbots en robots die ondersteunen in onderwijs en gezondheid, of met algoritmes voor complexe vraagstukken.

Diversiteit

Hoe zorgen we voor een inclusieve samenleving waar toch iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen gelijke kansen krijgt? De uu77 doet onderzoek naar diversiteit in de breedste zin van het woord.