Digitale geletterdheid is een combinatie van kennis en verschillende vaardigheden. Scholen zijn al steeds meer bezig om de kennis en vaardigheden hierover te verweven in hun onderwijs. Ook in jouw vak zullen leerlingen digitale geletterdheid nodig hebben. En kennis over AI (Artificial Intelligence) is voor je leerlingen heel relevant om er verantwoord mee om te gaan. Waarschijnlijk besteed je al bewust of onbewust aandacht aan digitale geletterdheid. Zo zullen leerlingen informatie zoeken in digitale bronnen en moeten ze in staat zijn om de bruikbaarheid van die bronnen te beoordelen (dit is zelfs een kerndoel bij Nederlands) en gebruiken leerlingen verschillende soorten programma’s (tekstverwerkings- of spreadsheetsoftware of software met online maps).
Conceptkerndoelen voor digitale geletterdheid zijn in het voorjaar van 2024 gepubliceerd en omvatten drie domeinen:
- Praktische kennis en vaardigheden
- Ontwerpen en maken
- Wisselwerking tussen digitale technologie, digitale media, de mens en de samenleving
Artificiële intelligentie (AI) is één van de kerndoelen van digitale geletterdheid: leerlingen leren wat AI is en wat voor invloed het kan hebben. Daarnaast wordt AI steeds belangrijker in het onderwijs: de ontwikkelingen rond genAI (generatieve AI zoals ChatGPT) gaan snel en veel leerlingen weten goed hoe je die kunt inzetten om teksten te genereren. Wat betekent dat voor ons onderwijs en hoe leren we leerlingen om verantwoord gebruik te maken van deze nieuwe technologie?
Bij deze specialisatie ga je leren hoe je de drie domeinen van digitale geletterdheid in jouw vak kunt integreren. Specifiek voor AI leer je hoe je leerlingen over de mogelijkheden en beperkingen van AI onderwijst en ga je onderzoeken hoe leerlingen AI binnen jouw vak verantwoord kunnen gebruiken.
Na afloop van de cursus laat je in een presentatie zien hoe je digitale geletterdheid in jouw vaklessen kunt integreren en hoe je AI voor jouw vak kunt inzetten.