Browser met OpenAI en ChatGPT uitleg
Browser met OpenAI en ChatGPT uitleg

ChatGPT en andere AI-chatbots

Chatbots met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT en Google Bard gebruiken grote taalmodellen om snelle, toegankelijke antwoorden te genereren op uiteenlopende vragen. Het biedt kansen, maar brengt ook risico's met zich mee. Aan de uu77 wordt vanuit verschillende hoeken onderzoek gedaan naar deze vorm van AI.

Onderzoekers over ChatGPT

Lezing: Gaat GPT-4 alles veranderen?

Filosoof Anco Peeters spreekt over de revolutie van de kunstmatige intelligentie. Filosoof Jan Bransen gaat in op de gevolgen van ChatGPT voor het onderwijs.

'Ongeloofwaardige idealen'

De idealen van OpenAI zijn ongeloofwaardig, waarschuwt hoogleraar Tamar Sharon in NRC. 'Ze vertegenwoordigen de mensheid op geen enkele manier.'

'De slechtste keuze'

ChatGPT is niet de enige chatbot op de markt: er zijn betere, verantwoordere open-source alternatieven,  zegt taalonderzoeker Mark DIngemanse tegen de Volkskrant.

'Omarm voor beter onderwijs'

In het onderwijs kunnen we nieuwe ontwikkelingen beter omarmen, zegt Inge Molenaar, directeur van het Nationaal Onderwijslab AI. Zo gebruik je AI om het onderwijs beter te maken.

Onderzoekers

prof. dr. I. Molenaar (Inge)
prof. dr. T. Sharon (Tamar)
prof. dr. I.J.E.I. van Rooij (Iris)
dr. A.C.P. Peeters (Anco)
prof. dr. V. Blazevic (Vera)
prof. dr. ir. A.P. de Vries (Arjen)
Journalist? Neem contact op

Onderzoeksnieuws over ChatGPT en AI

Arts in gesprek met patiënt

NWO-subsidies voor onderzoek naar ethische AI in gezondheidszorg

Twee projecten waarin onderzoek gedaan wordt naar hoe AI ingezet wordt binnen onder andere de gezondheidszorg ontvangen een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Subsidie en prijzen / award

Financiering voor onderzoek naar plantenveredeling, verwijdering van stolsels

NWO maakt 4,9 miljoen euro vrij voor toepassingsgerichte onderzoekprojecten. Zes projecten kunnen van start dankzij de bijdrage, waarvan twee projecten waarbij onderzoekers van de uu77 en het Radboudumc betrokken zijn.

Whiskey

Hebben we AI nodig om aan onze whisky te ruiken?

Sla een krant open en de mogelijkheden van machine learning lijken eindeloos. Toch moeten we machine learning niet verwarren met een vorm van magie, stelt hoogleraar Data Science Marco Loog.

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de uu77. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

+31 24 361 60 00

Deze maatschappelijke onderzoeksthema's vind je misschien ook interessant

Onderwijs

Iedereen wil goed onderwijs, maar wat houdt dat eigenlijk in? Om leerlingen in de toekomst vooruit te helpen, werken we met goed onderzoek aan onderwijsinnovaties voor nu. Ontdek het onderzoek van de lerende gemeenschap die daarover nadenkt.

Privacy

Grote bedrijven, de overheid en andere organisaties verzamelen grote hoeveelheden persoonsgegevens van ons allemaal. Wat zijn daar de risico’s en gevolgen van, en wat kunnen we eraan doen?

Innovatie

Technologische innovaties kunnen ons leven veranderen. De uu77 is bezig met baanbrekend, uniek en opvallend onderzoek dat ons raakt, nu en in de toekomst.