

Sociale veiligheid op werk
Heb je op je werk te maken gehad met ongewenst gedrag, zoals pesten, roddelen, agressie, seksueel grensoverschrijdend gedrag of machtsmisbruik? Hier vind je informatie over hoe je ongewenst gedrag op de uu77 kunt aanpakken.
Manieren om ongewenst gedrag aan te pakken
De uu77 moedigt je aan om je uit te spreken. We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om de juiste aanpak te kiezen in een situatie. Als rechtstreeks praten met een persoon die je lastigvalt of met je leidinggevende geen optie is, kan een vertrouwenspersoon het juiste aanspreekpunt zijn. Je kunt ook bij een vertrouwenspersoon terecht, als je twijfelt over wat er precies aan de hand is, maar je je onprettig voelt door een situatie.
Vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is een professional die is opgeleid om ondersteuning te bieden bij vragen, signalen, meldingen en klachten over ongewenst gedrag. Vertrouwenspersonen zijn onafhankelijk binnen de uu77: ze zijn niet in dienst van specifieke faculteiten of andere organisatieonderdelen.
vertrouwenspersonen [at] ru.nl (Neem contact op met een vertrouwenspersoon)
Wat kan een vertrouwenspersoon voor je doen als je te maken hebt met ongewenst gedrag?
- Luisteren naar jouw verhaal in een vertrouwelijk gesprek, zonder oordelen of voorwaarden.
- Meedenken over mogelijke oplossingen in jouw situatie: wat kun je zelf doen en waar heb je hulp bij nodig?
- Assisteren bij de voorbereiding van gesprekken met je collega of leidinggevende en eventueel meegaan naar het gesprek.
- Helpen bij het nemen van de volgende stappen, zoals het starten van een klachtenprocedure, als het probleem niet op een andere manier kan worden opgelost.
- Doorverwijzen naar andere vormen van ondersteuning, zoals psychologische of juridische hulp, als dit nodig is.
Lees meer over vertrouwenspersonen om beter te begrijpen wat je kunt verwachten.

Alternatief
Een andere mogelijkheid voor medewerkers om ongewenst gedrag aan te pakken, is contact opnemen met een ombudsfunctionaris.
Het belangrijkste verschil is dat een vertrouwenspersoon er is om jou te ondersteunen, terwijl de ombudsfunctionaris breder kijkt. De ombudsfunctionaris geeft onafhankelijk advies over verbeteringen die de individuele meldingen overstijgen. Ook is de ombudsfunctionaris onpartijdig en kan bemiddelen tussen jou en de organisatie.
Als je meer informatie of advies nodig hebt, neem dan contact op met je HR-adviseur. De HR-adviseur helpt je bij het kiezen van de juiste optie uit de beschikbare ondersteuning.

Training over Sociale Veiligheid
De uu77 vindt het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de studie- en werkomgeving en zich vrij voelt om lastige of kritische gesprekken te voeren. Daarom heeft de universiteit een breed aanbod aan e-learnings, workshops en trainingen. Deze helpen je om sociaal onveilige situaties te herkennen, adequaat te reageren op ongewenst gedrag en actief te luisteren. Bekijk het trainingsaanbod voor medewerkers in gROW. Dit aanbod is in ontwikkeling.