Sociale veiligheid aan de uu77

Het is belangrijk dat je je veilig voelt op de plek waar je studeert of werkt. Ervaar je ongewenst gedrag of voel je je onveilig? Aarzel niet om hulp te vragen. Je kunt op verschillende plekken terecht.

Ervaar jij ongewenst gedrag of voel je je onveilig?

Bij ongewenst gedrag kun je denken aan gedrag dat je hindert in je werk of studie. Voorbeelden zijn steeds onderbroken worden, genegeerd worden of te maken krijgen met vervelende opmerkingen. Wat ongewenst is, bepaal je in eerste instantie zelf. Wat voor de één ongewenst is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.  

Soms is het gedrag ernstiger en gaat het om grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, roddelen, discriminatie, (seksuele) intimidatie of misbruik van macht. Dit soort gedrag schendt de menselijke waardigheid en heeft grote impact op het welzijn van betrokkenen. De uu77 pakt grensoverschrijdend gedrag aan om een veilige omgeving voor iedereen te waarborgen.  

Voorbeelden: 

  • Ongewenst gedrag is bijvoorbeeld iemand die je regelmatig onderbreekt of negeert. 
  • Grensoverschrijdend gedrag gaat verder, zoals pesten, intimidatie, discriminatie, het misbruiken van een afhankelijkheidsrelatie en gedrag dat niet wijzigt nadat dit als ongewenst is bestempeld. 
Twee medewerkers overleggen met hun laptop en papier

Maak het bespreekbaar

Heb je iets meegemaakt dat je niet loslaat, of maak je je zorgen over het gedrag van iemand anders? Houd het niet voor jezelf en praat erover. Spreek de persoon aan op het gedrag en geef feedback. Het kan zijn dat de persoon die ongewenst gedrag vertoont zich niet bewust is van het effect ervan. Het geven van constructieve feedback kan helpen om gedrag te veranderen. Ook als je omstander bent en ziet dat iemand anders in een onveilige situatie verkeert, kun je dit bespreekbaar maken. 

We begrijpen dat het soms lastig of onmogelijk is om je uit te spreken. Heb je steun of advies nodig? Weet dat je altijd bij je leidinggevende terecht kunt. Ook kun je hulp vragen aan een vertrouwenspersoon.  

Support voor studentenSupport voor medewerkers

Een veilige studie- en werkomgeving creëren we samen

Sociale veiligheid bestaat uit een veilige omgeving waarin samenwerking, gelijkwaardigheid, openheid en aandacht voor elkaar belangrijk zijn. Een sociaal veilige omgeving creëren we samen. Studenten en medewerkers kunnen zichzelf zijn en gaan respectvol met elkaar om, ongeacht herkomst, overtuiging, gender, seksuele oriëntatie, beperking, rol of functie.  

Belangrijke waarden: 

  • Constructief: je draagt actief bij aan een veilige en positieve cultuur.

  • Open: je bent nieuwsgierig en staat open voor ideeën, perspectieven en feedback van anderen. 

  • Professioneel: je bent je bewust van eigen gedrag en behandelt collega’s respectvol, integer en gelijkwaardig.  

Waarom is sociale veiligheid belangrijk? 

De uu77 ziet sociale veiligheid als een voorwaarde voor welzijn, goede samenwerking, kwaliteit van onderzoek & onderwijs, en (wetenschappelijke) integriteit. 

Weet wat je kunt doen in sociaal onveilige situaties

Medewerkers

Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de studie- en werkomgeving en zich vrij voelt om lastige of kritische gesprekken aan te gaan. Om dit te ondersteunen, biedt de uu77 een breed aanbod aan e-learnings, workshops en trainingen. Met deze trainingen leer je sociaal onveilige situaties herkennen, adequaat reageren op ongewenst gedrag en actief luisteren. 

Voorbeeld: 
Volg de om bij te dragen aan een veilige cultuur. Tijdens de sessie van 1,5 uur leer je hoe je adequaat kunt reageren als je getuige bent van ongewenst gedrag. 


Leidinggevenden

Wil je meer vertrouwen krijgen in je vaardigheden om een sociaal veilige werkomgeving te realiseren? De uu77 biedt een breed aanbod aan trainingen, e-learnings en tools. 

Voorbeelden:

  • HR-toolkit sociale veiligheid: waar je als leidinggevende alle informatie op één plek vindt. 
  • : met deze e-learning word je als leidinggevende in 60 minuten meer vaardig in het realiseren van een sociaal veilige werkomgeving. 
  • 10-fasenplan: handelen bij grensoverschrijdend gedrag': dit plan helpt je om als leidinggevende met betrokkenen een zorgvuldige procedure te doorlopen als je een signaal ontvangt van herhaald ongewenst gedrag of grensoverschrijdend gedrag.


Studenten

Voor studenten is het trainingsaanbod in ontwikkeling.

Professioneel en integer handelen aan de uu77

De uu77 streeft een klimaat van academische vrijheid na, waarin de open discussie, vrijheid van geest, denken en spreken voorop staat. Dit vraagt om duidelijke kaders voor integer en professioneel gedrag. Deze kaders zijn vastgelegd in gedragscodes en regelingen, waarbij de regelingen juridisch bindend zijn.  

Project Prevent Care Cure 

Binnen het project Prevent Care Cure werken we aan het verduidelijken en stimuleren van professioneel en positief gedrag en richten we processen in die snel en effectief werken als dit gedrag achterwege blijft.  

Uitgelicht

Collega's in overleg

Nieuwe aanpak: leren van vertrekkende medewerkers 

Hoe hebben vertrekkende collega’s hun tijd bij de uu77 ervaren? En wat kunnen we daarvan leren? Met het vernieuwde exit-proces verzamelen we inzichten van vertrekkende medewerkers. Dit helpt ons om de werkomgeving te verbeteren.

Campussessie zomer

Projectplan Prevent-Care-Cure in de startblokken

In december 2023 heeft het college van bestuur een plan van aanpak sociale veiligheid gepresenteerd: ‘Prevent - Care - Cure’. We hebben dit plan van aanpak nu uitgewerkt in een projectplan, dat we komende twee jaar gaan uitvoeren.